En tredjedel funderar på att avstå valet i Italien

2:22 min

Italien håller parlamentsval den 4 mars och medan det största partiet Femstjärnerörelsen, som ju gärna vill vara ett moraliskt föredöme, skakas av en skandal, så är det högerkoalitionen, ledd av Silvio Berlusconi som behåller en betryggande ledning enligt opinionsmätningarna.

Men många väljare har ännu inte bestämt sig och så många som en tredjedel kan komma att avstå från att rösta.

– Jag tycker att politiken är en fars och röstar på Femstjärnerörelsen för de ger hopp om att politiken går att förändra, om inte nu så kanske så småningom, säger Patrizia Carbone i Neapel, som känner sig uppgiven men ändå ska rösta.

Femstjärnerörelsen är Italiens största parti, men skakas av en skandal. En av partiets principer är att varje parlamentariker ska ge tillbaka en viss procent i form av fonder för mikrokrediter till småföretag eller till humanitära ändamål. Men nu har det avslöjats att åtminstone ett tiotal politiker bara har låtsats sätta in pengarna, men sen tagit tillbaka och behållit dem själva.

Det sägs nu att motsvarande nära tio miljoner svenska kronor saknas och flera politiker tvingas lämna partiet, men å andra sidan kan Femstjärnerörelsen visa att de ändå har försökt att göra något som inget annat parti har gjort. Frågan är hur väljarna agerar i valet den 4 mars.

Partiledaren för regeringspartiet PD Matteo Renzi har kritiserat Femstjärnerörelsen så hårt att han tvingats be om ursäkt, Demokratiska aprtiet, PD är hårt trängt efter sitt stora misstag; att inte delta i den antirasistiska demonstrationen i Macerata i lördags. I partikoalitionen är självkritiken stark.

Italien har en ny vallag som tvingar partierna att bilda koalitioner och det är högerkoalitionen som leds av Silvio Berlusconi som är starkast. Med 37 procent, är man mycket nära den gräns på 40 procent som ger egen majoritet.

Magda Aiello tror att högerkoalitionen vinner.

– De lovar lägre skatter och det vinner de på, tror hon. Men själv är hon orolig för att högerkoalitionen - där också främlingsfientliga och högerextrema partier ingår - inte kommer att föra en bra social politik.