Brott

14 års fängelse för grov våldtäkt mot barn – tingsrätten ville ha högre straff

1:56 min

Den man som åtalades för bland annat grov våldtäkt mot barn efter att ha beställt och regisserat våldtäkterna mot barn i Filippinerna döms nu till 14 års fängelse.

Mannen är dömd för att vid 32 tillfällen regisserat grova våldtäkter över internet. 39-åringen har sedan filmat och sparat övergreppen på datorn.

Östersunds Tingsrätt dömer också mannen till två fall av försök till grov våldtäkt mot barn, sex fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn samt grovt barnpornografibrott.

Östersundsbon var också åtalad för kränkande fotografering efter att ha satt upp kameror på bland annat olika toaletter i länet, en åtalspunkt han också döms för.

De långa fängelsestaffet beror enligt tingsrätten på att straffvärdena för de olika brotten är höga, bland annat så är straffskalan för grov våldtäkt mot barn 4-10 års fängelse.

– Skulle vi gångra alla de 32 tillfällena med 4:a så skulle vi komma upp till amerikanska straffnivåer och så fungerar inte svensk lagstiftning, säger Marit Åkerblom, rådman på Östersunds Tingsrätt.

De samlade straffvärdet för samtliga brott blir därför 14 år, vilket är ett utomordentligt högt straff, skriver Tingsrätten i Östersund i domen.

– Vi tycker egentligen att de samlade straffvärdet är högre än 14 år men det finns en takregel som säger att man kan aldrig kan döma ut ett högre gemensamt som är högre straff än maxstraffet plus ett visst antal år, säger Marit Åkerblom.