RECENSION - FILM

Instängda tillsammans med "Insyriated"

2:42 min

Den fransk-belgisk-libanesiska filmen "Insyriated" utspelar sig under ett dygn med några människor instängda i en lägenhet i krigets Damaskus.

Titel: "Insyriated"
Originaltitel: "Insyriated"
Regi: Philippe van Leeuw
I rollerna: Hiam Abbass, Diamand Abou Abboud, Mohsen Abbas, Juliette Navis
Längd: 1 timme och 25 minuter
Betyg: 4 av 5

Det är gryning i en lägenhet i Damaskus. Därutanför pågår det, kriget. När som helst kan en bomb slå ner, någon bli skjuten.

Ett ungt par med bebis ska ta sig ut på kvällen, försöka nå Libanon. Mannen måste bara uträtta några saker först. Deras lägenhet längre upp i huset har blivit träffad, plundrad och är obeboelig så de bor hemma hos en äldre kvinna, Oum Yazan och hennes tre barn. Där är också hembiträdet, svärfar och en av döttrarnas pojkvän. Hon väntar på sin man, som är där ute någonstans.

Filmen utspelar sig inne i denna lägenhet under ett dygn. Kameran rör sig som en i familjen genom de belamrade rummen, är med då plankan på den befästa dörren tas upp och läggs tillbaka. In från balkongen, flickor.

Vad är ett hem? Detta hem går inte längre att skydda även om Oum Yazan försöker genom att upprätthålla vardagens rutiner.

Historien lyckas också genom att detta snäva perspektiv förmedla känslan av instängdhet och utsatthet samtidigt. Man förstår att det fanns ett hyfsat fungerande före innan detta fullständiga kaos utbröt. Och kanske är det en av filmmediets starkaste förtjänster, att skapa inlevelse, delaktighet. Stanna vid ett trött ansikte, nästan tränga in under huden, det kunde varit du  - eller jag.

Allt eftersom denna dag går ställs också människorna mot varandra, vem ska skyddas, vem ska utlämnas, vad ska berättas, vad förtigas? Det är smärtsamma val som många slipper konfronteras med men här finns inte längre någon nåd. Kriget bara fortsätter.