Så ska nätsexbrott mot barn stoppas

1:04 min

Barnsexbrott online ökar i takt med att internetanvändingen över världen växer. Nu ska ett nytt verktyg användas i Sverige för att komma åt brottsligheten.

För att stoppa barnsexbrott på nätet letar verktyget Arachnid upp foto- och videomaterial där barn utsätts för sexuella övergrepp. Nästa steg för verktyget är att plocka bort materialet och de som ansvarar för servrarna får då ett meddelande som påvisar materialets existens.

Svenska Ecpat Hotline blir först i Europa att använda verktyget. Förhoppningen är att Arachnid ska vara ett effektivt tillskott i kampen mot nätbrottsligheten.

– Vi kommer aldrig att ligga före förövarna men nu tar vi ett stort steg framåt vad gäller tekniken. I och med det får vi en bättre bild av hur stort problemet är globalt och vi kommer att kunna sätta press på lagstiftarna, säger Ecpat Sveriges generalsekreterare Anders Pettersson.

Sexbrott mot barn på nätet ökar och det kan till exempel bestå av foto- och videomaterial eller livestreamade övergrepp. Tekniken möjliggör att förövare kan fortsätta att begå brotten, och därför är tekniken också en viktig motståndskraft för att stoppa nätsexbrotten, menar Anders Pettersson på Ecpat.

Problemen är globala och förövarna verkar över nationsgränserna i och med internet. UNICEF uppskattar att ungefär 1.8 miljoner barn utsätts för barnsexhandel varje år.

Filippinerna anses av flera organisationer som jobbar mot barnsexhandel vara ett epicentrum för livestreamade sexövergrepp mot barn. Förövarna finns samtidigt i andra länder. En man från Östersund dömdes i mitten av februari till 14 års fängelse för grov våldtäkt på barn efter att han beställt flera våldtäkter på filippinska barn.

Barnen som utsätts för övergreppen mår dåligt.

– Det är ett starkt psykosocialt trauma för barnen att veta att materialet finns ute på nätet. Det handlar om att stå upp för de offer och överlevare från sexuella övergrepp som finns, det handlar om att få en modern lagstiftning och det handlar om teknikutveckling, säger Ecpat Sveriges generalsekreterare Anders Pettersson.

Hittills har verktyget Arachnid, som har lanserats av den kanadensiska gruppen C3P som jobbar mot barnsexhandel, kontrollerat 41 miljarder bilder. Cirka 80 000 bilder och filmer kan identifieras varje månad och i de fall där grovt material hittas, meddelas de som ansvarar för servern.