Ryssland: Krav på att tillåta legosoldater efter dödlig attack

1:54 min

Krav väcks nu i det ryska parlamentet på att tillåta legosoldater sedan stridande ryska medborgare dödats och skadats i en amerikansk attack i Syrien.

En pensionerad rysk general, som sitter i ryska parlamentet, vill i dag skynda fram en ny lagstiftning kring militärföretag. Rysk lag tillåter för närvarande inte legosoldater. Ändå har de använts både i Ukraina och nu i Syrien.

Officiellt har varken Ryssland eller USA bekräftat hur många av de dödade som var ryssar. Händelsen har lett till att ryska parlamentet nu skyndar på en lag, som kommer att reglera och tillåta ryska legosoldater.

Detaljerna kring den tre timmar långa attacken i Deir Ezzor i Syrien är nu många och nästan otroliga. Där finns inhyrda ryska legosoldater från militärföretaget Wagner. Där finns påstådda syriska oljelöften till ryssarna.

En svartvit video har lagts ut på ryska nätsajter och publicerats av amerikanska CNN. Den sägs visa attacken då minst 200 dödades. Bilder där stridsvagnar, militärfordon och flyende soldater träffas av amerikansk beskjutning från luften. Men är det äkta eller är det som Counter strike - ett videospel på nätet?

Oberoende tidningen Novaja Gazeta har dock kartlagt händelsen och har 13 namn på listan över dödade ryska medborgare vid attacken. Den undersökande gruppen Conflict Intelligence Team, här i Moskva, har åtta namngivna ryssar, som för betalning hyrts in av Wagner för att strida i Syrien och som nu är döda.

På militärsjukhus i Moskva och St Petersburg ska det finnas många svårt skadade från attacken, oklart hur många.

I går förnekade presidentens talesman några ryska förluster i Syrien förra veckan. Samma sak har sagts från Washington. En bekräftelse skulle bli mycket besvärande för de amerikansk-ryska relationerna.

I dag vill en pensionerad rysk general, som sitter i ryska parlamentet, skynda fram lagstiftning kring militärföretag. Rysk lag tillåter inte legosoldater. Ändå har de använts både i Ukraina och nu i Syrien.

I höstas dog också många från Wagner i Syrien, men dödsfallen blir inte offentliga som när reguljära ryska soldater dödas i strid. Tystnadslöfte ingår i kontraktet för Wagners anställda stridande.

Wagner grundades i St Petersburg av Dmitrij Utkin, pensionerad rysk officer. Han finns på USA:s sanktionslista.

För att kunna operera i Syrien ska Wagner haft ett ryskt oljehandelsbolag, Evro Polis, som front. Det ägs av en annan man på sanktionslistan, känd som Putins chefskock, Jevgenij Prigozjin. Han har restauranger i presidentens hemstad och en cateringfirma som ofta anlitats av Kreml för både toppmöten, konferenser och middagar för diplomater.

Enligt Conflict Intelligence Team, CIT, är det möjligt att den ryska militären i Syrien inte kände till att det fanns legosoldater bland de syriska, som attackerades den 7:e februari. Samordningen mellan de ryska kontraktsanställda och den reguljära ryska armén är enligt CIT inte särskilt bra.