EU splittrat om Västra Balkan

1:18 min

EU:s utrikesministrar var djupt splittrade när det gäller löftet till länderna på Västra Balkan att få bli medlemmar i EU, när de möttes i Bulgariens huvudstad Sofia i dag.

– Jag är besviken, det går för långsamt. Varför ska det dröja ytterligare sju år innan Serbien och Montenegro kan bli medlemmar i EU, säger Peter Szijjarto, Ungerns utrikesminister.

Förra veckan la EU-kommissionen fram en ny strategi för de sex länderna på Västra Balkan där de utlovades medlemskap i EU från år 2025.

Men det är för sent, varnade flera utrikesministrar i dag. Risken är att andra stormakter – som Ryssland eller Kina – istället utökar sitt inflytande. EU kan inte stå passivt.

Men EU ställer mycket hårda krav för att släppa in länderna på Västra Balkan. De måste genomföra reformer av rättsväsendet och komma till rätta med korruptionen och alla tvister mellan länder måste först vara lösta, som till exempel tvisten mellan Serbien och Kosovo eller mellan Makedonien och Grekland om rätten till namnet Makedonien.

Men om EU:s dörr är stängd så riskerar istället de här konflikterna att förvärras, menade kritikerna. Men Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian försvarade tidtabellen.

– EU kan inte se genom fingrarna, alla villkor måste vara uppfyllda, säger han.