Franska Nationella fronten vill byta namn

1:52 min

Det franska nationalistiska partiet Nationella fronten vill byta namn.

Genom förändringar och förnyelsearbete, vill man lägga valförlusten i presidentvalet i fjol bakom sig, och i stället se framåt mot kommande val.

– Vi vill skapa en ny partikultur och visa att vi vill bilda regering och inte stanna i opposition. Därför är det också logiskt att byta namn, sade Nationella frontens partiledare Marine Le Pen, på en pressträff i Paris i morse.

Ett namn med ordet rörelse eller samling kan bli aktuellt, antydde Marine Le Pen, men hon vill inte föregå diskussionen, som inleds under partikongressen i mars.

Förnyelsen innebär att nya ansikten kommer att presenteras och framöver ska partiets fotarbete göras grundligare. Le Pen hoppas på allianser med andra partier – först gäller det valet till Europaparlamentet nästa år och därefter de franska lokalvalen.

Marine Le Pen som anses ha gjort bort sig i presidentvalets sista valduell mot Emmanuel Macron, gav uttryck för en viss besvikelse över valförlusten. Men något partiledarbyte är det alltså inte tal om. Hon fortsätter – tills någon annan visar sig göra jobbet bättre, sade hon.

Och hon tycker sig se att nationalister, med en liknande hård migrationspolitik, går framåt i flera länder i Europa,

– Nationalister i Nederländerna, Italien, Tyskland, Danmark, Finland och Sverige kommer att göra framsteg, sade Marine Le Pen.