Ny satsning på kvaddade bilar ska rädda liv

0:43 min

Nya bilar har visat sig vara svårare än äldre att klippa upp vid olyckor. I en stor satsning på räddningar vid trafikolyckor har nu Södertörns brandförsvar krossat och klippt över 600 bilar.

Räddningstjänsten jobbar med vad de kallar den "gyllene timmen", som går ut på att någon som skadats vid en olycka ska befinna sig på sjukhus inom en timme för att maximera chansen till överlevnad.

Att bara ha övat på äldre bilmodeller, eller bilar som inte har såna skador som en riktig krock kan ge, gör att brandmännen kanske inte hinner klippa upp bilen snabbt nog.

– Vi övar metoder på bilar som kanske inte fungerar i verkligheten, om du tar en modell från 2018 så stöter vi på problem, säger Tommy Carnebo på Södertörns brandförsvar om hur övningarna tidigare har sett ut.

Över 600 bilar har lyfts upp med lyftkran och släppts i en hastighet motsvarande 100-120 kilometer i timmen. Resultatet är totalkvaddade bilar som liknar dödliga olyckor, som till exempel en frontalkrock med en lastbil som inte ens de mest krocksäkra nya bilmodellerna kan stå emot.

– Vi hade ett fall senast nu i veckan i Sverige där de inte klarade av att klippa och lyfta av taket på bilen. Det är ett typiskt exempel på när man övar på en skrotbil. I verkligheten är bilarna extremt mycket hårdare så man kan inte handskas med dem, säger Tommy Carnebo.

Förra veckans exempel där taket inte kunde lyftas av i tid resulterade i ett dödsfall. Men den unika satsningen som tränar över 500 brandmän i länet ska hjälpa räddningstjänsten att få den skadade till sjukhus i tid.

– Det som hände där var ju att personen fick sitta kvar för länge i bilen, vi får inte loss dem och de avlider på plats. Men det råder vi bot på nu med den här satsningen, säger Tommy Carnebo.