Frankrike inför högre koldioxidskatt med Sverige som förebild

5:10 min

Den svenska koldioxidskatten anses allmänt ha varit framgångsrik för att få ner våra koldioxidutsläpp. När nu Frankrike, världens femte största ekonomi, väljer samma recept hoppas många att fler länder ska följa efter.

Efter att Frankrike införde skatten inför FNs klimatmöte i Paris 2015, har den i snabb takt höjts från sju euro per ton koldioxid, till dagens knappa 45 euro per ton.

Regeringen Macron planerar nu att fortsätta höja skatten så att den om fyra år, i slutet av nuvarande mandatperiod, är nästan dubbelt så hög och börjar närma sig den svenska nivån på drygt 100 euro (omkring 1115 SEK) per ton koldioxid.

Det är viktigt eftersom det är den första större ekonomin som provar ett recept som många miljöekonomer brukar lyfta fram som kanske det effektivaste för att få ner ett lands koldioxidutsläpp. Och där Sverige sedan länge varit en föregångare.

Den svenska skatten infördes med bred politisk enighet 1991 och blev då en av de första i världen. Den blev avgörande för att få svenska villaägare att sluta värma sina hus med olja och gå över till fjärrvärme.
 
En person som ofta får berätta om den svenska koldioxidskatten utomlands är Thomas Sterner, som är professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

– Det är många utomlands som tror att landet skulle gå under,att industrin flyr och folk gör revolt. Att det är så att säga omöjligt. Men i själva verket så är det ju ingen som går omkring i Sverige och tänker på att de är deprimerade för att koldioxidskatten är så hög.