Efter dödlig attack i Syrien – ryska soldater förbjuds använda smarta telefoner

1:51 min

Den ryska militären tänker förbjuda smarta mobiltelefoner för soldater i tjänst. Soldaterna ska bara ha tillgång till enkla mobiler, utan GPS och möjlighet att ta bilder eller videor.

Bakgrunden är förra veckans attack i Syrien då ett stort antal ryssar dödades.

I ryska oberoende radiokanalen Echo Moskvy diskuteras nya avslöjanden kring hur många ryska medborgare, som dog förra veckan i Syrien.

Ryska reportrar från nyhetsbyrån Thomson Reuters här i Moskva har med stöd av flera källor kommit fram till att det handlar om 100-tals dödade ryssar.

En stor del av informationen om rysk militär och legosoldaterna hittat via sociala medier och soldaternas egna publiceringar.

Därför vill ryska militären förbjuda smartphones och bara tillåta telefoner som kan ringa och skicka sms.

De dödade var inhyrda av ett ryskt militärt företag Wagner. Se som överlevde och skadades vid attacken ligger nu på arméns militärsjukhus.

Anonyma läkare har bekräftat för Reuters att många av dem är så svårt skadade att de kanske inte klarar sig.

Fler och fler vittnesmål kommer från familj och vänner till dem som dödats och frågan som diskuteras nu i radiokanalen och ryska medier är hur det i längden går att skilja på de ryska legosoldaterna och den reguljära armén syrieninsatsen.

– Vi vet inte vad de gör där, de åker dit för pengarna, dödar för pengarna och dör för pengarna. De är ju ryska medborgare och därmed har Ryssland ansvar för också dem, heter det i radiodebatten.

Utrikesministeriets talesperson sa igår att fem dödats och alla andra uppgifter är en del i en antirysk informationskampanj. Officiellt har hittills 44 ryska militärer dödats i Syrienkriget.
 
Om det visar sig att så många, som över 100 har dödats, kan det påverka presidentens stöd i ett känsligt läge inför 18:e mars.

Även om de var legosoldater och inte tillhörde reguljära armén.