Dödsdömde Ahmadreza Djalali har fått svenskt medborgarskap

1:15 min

KI-forskaren Ahmadreza Djalali är dömd till döden i Iran, anklagad för spioneri. Nu har han beviljats svenskt medborgarskap, uppger UD.

Ahmadreza Djalali, som forskar i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, greps under ett besök i hemlandet i april förra året.

UD har tidigare uppgett att de försöker följa hans fall, men att det har varit stora svårigheter eftersom KI-forskaren inte har svenskt medborgarskap utan bara permanent uppehållstillstånd.

Men i dag säger UD till Ekot att Migrationsverket har beviljat Ahmadreza Djalali svenskt medborgarskap. 

– Det är ju så att det har varit svårt för oss att få information. När man nu ser att medborgarskapet är beviljat så är det ett faktum. Vi kommer att fortsätta agera som vi har gjort tidigare och våra krav kvarstår. Vi kräver att dödsstraffet mot honom inte ska verkställas, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet. 

UD är förtegna med hur ett medborgarskap påverkar Ahmadreza Djalalis situation. Men Said Mahmoudi som är professor i internationell rätt vid Stockholms universitet tror att det kan ge Sverige en bättre förhandlingsposition. 

– Det är helt utan tvekan att Sverige i kontakterna med Iran har en starkare ställning just nu på grund av det här beslutet. Men kan hävda med all rätt att det är vår medborgare och att vi enligt 1963-års konvention om konsulära förbindelser har rätt att bistå Djalali i alla hänseenden, säger Said Mahmoudi. 

– Samtidigt kommer Iran att säga att i Iran godkänner man inte dubbla medborgarskap. Det kommer Sverige att lyssna på, men inte köpa. De kommer att kräva att få träffa honom, säger Said Mahmoudi.

Djalalis hustru Vida Mehranni har sagt till Ekot att han i fängelset utsatts för påtryckningar för att skriva på en bekännelse, nekats att fritt välja advokat och hungerstrejkat i protest.

Enligt uppgifter till Ekot idag sker det svenska arbetet med att få dödsdomen mot Djalali upphävd, på högsta politiska nivå. Utrikesminister Margot Wallström ska ha pratat med sin motsvarighet i Iran för bara några dagar sedan.