LO: Vi kommer inte släppa in konkurrerande fack

1:44 min

I samband med konflikten i Göteborgs Hamn har det fristående Hamnarbetarförbundet krävt att få förhandla med arbetsgivaren på samma villkor som LO-förbundet Transport.

– Det är inget LO går med på, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Ekots lördagsintervju.

Konflikten i Göteborgs containerhamn handlar om att arbetsgivaren sluter kollektivavtal med LO-förbundet Transport, men inte med det fristående
Hamnarbetarförbundet.

– Vi kommer naturligtvis inte att börja släppa in konkurrerande fack på samma arbetsplatser. Det är Transport som organiserar Sveriges Hamnar. Det har de gjort med väldigt, väldigt bra avtal i 100 år, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Hamnarbetarförbundet vill jämställas med Transport och förhandla om löner och annat på lika villkor. Men det vill inte LO, som hellre ser att Hamnarbetarna går med i Transport eller accepterar det avtal som Transport har förhandlat fram. Konkurrerande fackföreningar på samma arbetsplats är inget för Karl-Petter Thorwaldsson.

– I många andra länder är det här vardag. Där man har konkurrerande fack på varje arbetsplats, och det blir ju bara trubbel. Tyskland till exempel har haft jättemånga konflikter med fack som inte är organiserade via DGB, LO i Tyskland. Och det blir bara problem. Vi måste se till att de organiserar sig via Transport.

Efter den segslitna konflikten i Göteborgs containerhamn har regeringen tillsatt en utredning om begränsad strejkrätt som ska presenteras i maj. Men några försämringar tror inte Karl-Petter Thorwaldsson på. Stefan Löfven ska ha lovat att inte försämra för LO.

– Han sa att jag kommer naturligtvis aldrig som tidigare IF Metalls ordförande att föreslå en lagändring som gör att inte ni kan ha sympatiåtgärder. För det förstår ju han som jobbat fackligt och med förhandlingar i halva sitt liv, att det är livsnödvändigt för oss för att kunna ha världens högsta lägstalöner kunna teckna bra avtal, säger Karl-Petter Thorwaldsson.