Stödet för Putin starkt trots sämre ekonomi

2:09 min

I dag om en månad går Ryssland till presidentval och fortfarande gör annekteringen av Krim och en mer nationalistisk retorik att stödet för sittande president Vladimir Putin är fortsatt starkt.

Stödet för Putin är starkt trots att många ryssar fått det ekonomiskt betydligt sämre sedan förra presidentvalet.

I Gorkijparken i Moskva ger Andrej sin förklaring till varför Rysslands president Vladimir Putin ligger så högt i opinionsmätningarna inför valet om en månad.

– En före detta KGB-man, en stark hand med goda kontakter i världen.

– Dessutom, säger Andrej, som är på väg till skridskobanan med sitt barnbarn, har Putin genom annekteringen av den ukrainska Krimhalvön, gjort så att världen åter känner respekt inför Ryssland

– Jag vill inte att övriga världen ska vara rädd för Ryssland. Men tyvärr är det så att den man är rädd för, den känner man också respekt för, menar Andrej.

Presidentvalet för sex år sedan föregicks av stora protestdemonstrationer mot valfusk och mot Vladimir Putins sätt att leda landet och enligt mätningarna då låg stödet för Vladimir Putin betydligt lägre än i dag.

Sedan dess har lagstiftningen kring demonstrationer skärpts. De som är missnöjda visar det inte i lika hög utsträckning och inför det här valet visar opinionsmätningarna ett stöd för Putin på omkring 70 procent.

Den vanligaste förklaringen till det är att annekteringen av den ukrainska Krimhalvön och den växande antivästretoriken fått många ryssar att sluta upp bakom Putin, trots en märkbart sämre ekonomi.

Till följd av ett lägre oljepris och ekonomiska sanktioner sjönk ryssarnas inkomster med över tio procent mellan 2014 och 2016.

Nu har ekonomin stabiliserats igen men det finns de som frågar sig hur länge Krimeffekten kan vara, och vilka medel de ryska makthavarna är redo att ta till framöver för att sitta säkert vid makten.

Den politiska analytikern Dmitrij Oresjkin tror att en variant kan bli ännu hårdare tag mot de som kritiserar landets ledning.