Försvarsministern ger klartecken att skicka soldater till Ukraina

1:34 min

I samband med säkerhetskonferensen i München har försvarsminister Peter Hultqvist (S) gett ett preliminärt klartecken till att Sverige ska kunna bidra med soldater till en FN-styrka i östra Ukraina.

Ukraina och Ryssland står långt ifrån varandra om vilken uppgift styrkan skulle ha och det är fortfarande långt till att planerna kan förverkligas.

– Det är ju en verkligt svår uppgift att få ihop ett beslut kring detta som kan accepteras av de olika parterna, men vi bör ha en positiv grundinställning, säger Peter Hultqvist.

Det här skulle ju kunna resultera i att svenska trupper placeras ut precis vid den ryska statsgränsen, väldigt nära ryska trupper. Ser du någon fara med det?

– Nej, jag vill inte spekulera om hur en sådan här operation ska utformas eftersom vi inte är där än. Det finns en process nu där jag uttalat mig positivt ikring den. Sedan får vi följa hur det här går och återkomma när vi ser ett resultat.

Du pratar ju ofta om att säkerhetsläget i vårt närområde har försämrats. Har Sverige i en sådan situation verkligen råd att avstå trupp som istället skulle kunna placeras på svensk mark?

– Vi deltar ju redan i olika typer av internationella operationer. Vi har 250 soldater i Mali, vi har 70 i Irak, vi har ett 30-tal i Afghanistan. Vi har redan ett internationellt engagemang och vi har också en budget avsatt för detta.

Men det fanns ju många som till exempel menade att den svenska insatsen i Afghanistan innebar en väldigt kraftig åderlåtning av det svenska försvaret som vi fortfarande dras med?

– Men det här är ju sådant som är svårt att svara på i dag eftersom vi inte har sett formerna för en sådan här eventuell FN-operation. Det är på ett tidigt stadium, det är mycket jobb kvar att göra. De här frågorna kan man ge svar på när man ser mer hur ett resultat kan vara och när vi har någonting att ta ställning till, säger Peter Hultqvist (S).