Doktorn i fickan räddar krigets barn

2:51 min

Telemedicin kan bli ett nytt sätt att erbjuda vård i konfliktzoner dit läkare har svårt att ta sig. En liten brittisk ideell organisation driver just nu en barnklinik i den avlägsna yezidiska staden Sinjar. Vår korrespondent Cecilia Uddén har besökt kliniken.

En enda italiensk barnläkare finns på plats. Men han har ett nätverk av internationella specialistläkare till sitt förfogande dygnet runt.

– Vi tar dem med oss i fickan, säger Sally Becker, initiativtagare och grundare av den lilla ideella organisationen Road To Peace.

Doktorn i fickan, det är Sally Beckers idé. Hon har ägnat de senaste decennierna åt att resa runt i krigsområden med sin pyttelilla ideella organisation Road To Peace för att se till att barn får vård.

Sally Becker är inte själv läkare, men med sitt brinnande engagemang lyckas hon hitta frivilliga, som den pensionerade barnläkaren Marino Andolina från Italien.

Sedan två veckor undersöker han närmare hundra yezidiska barn om dagen i Sinjar. Ibland stöter han på sjukdomar som han bara läst om i böcker.

En liten pojke kommer in med groteskt uppsvällda fötter, och han har ingen ytlig känsel i fötterna.

– En genetisk defekt, konstaterar doktor Marino, som dock inte känner inte till någon behandling.

Sally Becker tar bilder och skickar nätverket av specialistläkare via mobilen. Likadant gör hon med ultraljud och röntgenbilder.

Det finns varken el, vatten eller värme på barnklinken som ligger i ett sjukhus som tidigare ockuperades av IS.

Två väggar har stora hål efter granatattacker och när doktor Marino undersöker barn får han ibland använda ficklampa.

– Primitiva förhållanden, men samtidigt har vi via modern teknologi tillgång till världsledande experter, säger barnläkaren.

Telemedicin i krigszoner är ett unikt initiativ och Sally Becker hoppas att detta ska kunna bli en modell för mobila läkarinsatser för barn i konfliktområden över hela världen.

– Vi fyller ett tomrum, som liten organsiation, eftersom de större organisationerna är mycket mer byråkratiska, de behöver tillstånd, de har säkerhetsföreskrifter, men vi slinker in och börjar jobba genast, säger Sally Becker.