Över 4000 ord i ny umesamisk ordbok

1:45 min

Kananstiftelsen håller på att färdigställa umesamisk ordbok. Boken innehåller 4 300 samiska ord.

Henrik Barruk berättar att han har jobbat med ordboken sedan 2001, tillsammans med några äldre umesamiska talare.

- Jag tror att den har stor betydelse, det är vad folk säger. Sen är de till hjälp när man ska språkforska.

Kanaanstiftelsen har fått över 500 000 kr från bland annat Sametingen i Sverige och Norge, Arvidsjaur-, Malå-, Lycksele- och Sorsele kommuner och Nordland fylkeskommune för att färdigställa ordboken som påbörjades i 2001.

Det var fem umesamiska talande som träffades var fjortonde dag under vinterhalvåret 2001, och samlade ord. Henrik Barruk har sedan fortsatt med det arbetet, alla kommer att ha nytta av ordboken säger Barruk.

- Det är tänkt att den ska användas i undervisningen, på skolor och även i högre studier, den kan användas på gymnasiet och på universitet. Den innehåller ordklasser, umesamisk stadieväxling och omljudsystem, säger Henrik Barruk.

Boken förväntas komma ut i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio