Staten överklagar också hovrättens dom i Girjasmålet

0:22 min

Staten överklagar Hovrättens dom i Girjasmålet till Högsta domstolen, såsom Girjas sameby tidigare meddelat att de tänker göra.

Här kan du lyssna på JK Anna Skarhed och längst ner i artikeln hör du SSR:s förbundsjurist Jenny Vik Karlsson.

Svenska staten väljer nu att överklaga hovrättens dom i Girjasmålet till högsta domstolen, så som Girjas sameby också meddelade 2 februari att de tänker göra. Staten har begärt anstånd att utveckla skälen för sitt överklagande till 20 mars i år.

I tingsrättens dom från februari 2016, i målet mellan Girjas sameby och svenska staten, fick samebyn ensamrätt till småviltsjakt och fiske på samebyns betesområde ovanför odlingsgränsen, vilket staten överklagade till hovrätten.  

I januari i år kom domen i hovrätten. Där fastslogs att samebyn visserligen har bättre rätt till småviltsjakt och fiske på samebyns betesområde ovan odlingsgränsen än staten, men att samebyn inte har rätt att upplåta jakt och fiske till andra utan samråd med staten.

Anna Skarhed, Justitiekansler, säger att det är juridiskt komplicerade frågor men att det är bra att Högsta Domstolen ser över målet i sin helhet.

SSRs förbundsjurist Jenny Wik Karlsson hoppas och tror att målet kommer att tas upp i Högsta Domstol.

Här får du snabb koll på vad målet handlar om. Och här hittar du allt om Girjasmålet samlat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio