Avtal mellan kurderna och Assad – för att stoppa Turkiets attacker

1:44 min

Syriska styrkor ska stödja kurdisk milis för att stoppa Turkiets attacker i det kurdkontrollerade området Afrin.

Det uppger både statlig syrisk TV och den kurdiska YPG-milisen. Överenskommelsen ses av den kurdiska milisen som en nödvändighet för att stoppa Turkiets framfart i norra Syrien.

Inom några timmar kommer syriska trupper att gå in i Afrin för att förstärka lokala kurdiska styrkor för att stävja Turkiets "angrepp", uppgav den statliga syriska nyhetsbyrån SANA under förmiddagen.

Det bekräftar därmed uppgifterna från den kurdiska administrationen i norra Syrien som i går uppgav för nyhetsbyrån Reuters att en överenskommelse med Assadregimen var nådd för att stoppa Turkiets attack mot den kurdkontrollerade enklaven Afrin.

Överenskommelsen kommer en månad efter att Turkiet, tillsammans med väpnade grupper, påbörjade attacken.

Enligt Badran Jia Kurd, rådgivare i den kurdiska administrationen i norra Syrien, innebär det här att syriska trupper kommer att stationeras längs gränstrakterna. Men hittills har inga trupper gått in i Afrin men det ska alltså ske inom bara några timmar, enligt syriska media.

Syftet är att stoppa Turkiets attack mot enklaven. Men det hela visar också hur komplext kriget i Syrien är och ger det en helt ny dimension.

Relationen mellan kurderna och Assadregimen har varit komplicerad. Vissa strider har skett mellan parterna under krigets lopp men för det mesta har man undvikit direkta konfrontationer.

På vissa håll, som i Qamishliregionen i norra Syrien, som kontrolleras av kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDF), har syriska armén sina baser omgärdade av SDF:s styrkor.

De två parterna har olika syn på Syriens framtid och det är oklart hur landet kommer att se ut efter kriget. Enligt uppgift är överenskommelsen av militär karaktär och inga politiska överenskommelser har nåtts. Sådana samtal kommer att ske vid ett senare tillfälle, uppgav Badran Jia Kurd för nyhetsbyrån Reuters i går.