Så tävlar du i P4 Nästa 2018

P4 Nästa söker nyskriven och nyinspelad musik från både nya och etablerade låtskrivare och artister i hela Sverige. Inskickningsperioden är 1 mars kl 09.00 - 4 april kl 12.00. Låten får inte vara publicerad, utgiven eller spelad före 1/1 2018.

Inskickningsperioden för 2018 är nu över. Tack för alla låtbidrag som kommit in. Din lokala kanal kontaktar de som gått vidare.

Om du vill skicka in ett tävlingsbidrag gör du följande när du har din nya originallåt och inspelning klar:

Så namnger du blanketter

 • Namnge din tävlingsblankett: Låttitel_Artist_P4N 2018_Blankett_P4-kanal
 • Namnge din biografi: Låttitel_Artist_ P4N 2018_ Bio_P4-kanal
 • Namnge dina artistfotografier: Låttitel_Artist_ P4N 2018_ Foto_ P4-kanal
 • Ange slutligen Låttitel_Artist_P4N 2018_P4-kanal i ämnesraden till eposten med tävlingsunderlagen som du skickar till den P4-kanal du önskar tävla

Samtliga underlag måste skickas in för att bidraget ska kunna vara med i tävlingen.

Observera att både din uppladdade ljudfil och dina inskickade tävlingsunderlag (tävlingsblanketten, biografin, foto) behöver ha anlänt till din P4-kanal senast 4 april 2018 kl 12.00 för att kunna vara med i tävlingen.

Uppladdning av din låt till Sveriges Radios musikportal

För att ditt bidrag ska kunna delta i tävlingen behöver du ladda upp låten till vår musikportal. Om du inte tidigare laddat upp musik till Musikportalen ansöker du först om konto hos oss. Information om hur du gör hittar du på Musikportalen.
Där finns även en FAQ med svar på de vanligaste frågorna.

 • Viktigt! När du laddar upp din låt i musikportalen finns det ett antal fält som du ska fylla i:

I fältet Version/mix skriver du ”P4N 2018” och den P4-kanal som du vill tävla i. Exempel: P4N 2018 P4 Gotland. Det fältet är obligatoriskt. Om du missar att fylla i detta fält kommer ditt bidrag inte att synas.

Notera att du bara får skicka ditt tävlingsbidrag till en P4-kanal, inte flera. Vid frågor eller problem med uppladdningen, kontakta musikportalen@sr.se

Vilka krav ställs på låten och inspelningen?

 • Tävlingsbidraget behöver vara en egen originallåt (inte cover), inspelad i god hemstudio- eller studiokvalitet (inte live).
 • För att bibehålla hög ljudkvalitet på ditt tävlingsbidrag rekommenderar vi att du laddar upp din ljudfil som en WAV/AIFF-fil, 16 eller 24 bitar, 44.1 eller 48 kHz.
 • Som artist kan du medverka på ett tävlingsbidrag, som låtskrivare eller textförfattare kan du bidra med flera bidrag. Du kan bara skicka ditt tävlingsbidrag till en P4-kanal, inte flera.
 • Tävlingsbidraget får vara max 4 min (men gärna kortare om det fungerar musikaliskt). Tävlingsbidraget ska också kunna framföras live i samband med eventuella lokala finaler och eventuell riksfinal.
 • Den inskickade låten måste vara den färdiginspelade och färdigmixade versionen.
 • Låten/inspelningen får inte vara publicerad/utgiven/spelad före 1/1 2018.

Vem avgör?

Den lokala P4-kanalen kommer att lyssna på ditt inskickade bidrag. Med hjälp av en jury väljs de bidrag ut som går vidare till lokala finaler. De tävlande som gått vidare får besked via den tävlingsansvariga på respektive P4-kanal.

De tävlingsbidrag som väljs ut som lokala finalister kommer presenteras och spelas i den lokala P4-kanalen. Inför/under den lokala finalen röstar både publiken och en jury. Efter att publikens och juryns röster har räknats var för sig, omvandlas rösterna till poäng utifrån inbördes placering. Dessa poäng vägs ihop och en vinnare utses. Skulle flera bidrag hamna på samma placering är det publikens poäng som väger tyngst.

Inför riksfinalen väljer en jury med bl a representanter från Sveriges Radio och musikbranschen ut åtta finalister från de 25 lokala vinnarna. I samband med både lokala finaler och riksfinal är publiken med och röstar och påverkar slutresultatet, tillsammans med en jury.