De mäter luftföroreningar med egna partikelmätare

2:07 min

Den nystartade föreningen Luftdata vill förbättra helhetsbilden av luftkvalitén i Sverige. För att komplettera de officiella mätstationerna använder de egentillverkade partikelmätare.

Målet är att förbättra helhetsbilden av luftkvalitén i Sverige och att komplettera de officiella mätstationerna som bara finns på ett 40-tal platser i landet.

Hannes Ebner, ordförande i den nystartade föreningen Luftdata, visar upp sin partikelmätare på Hornsgatan i Stockholm, en av Sveriges mest förorenade gator. 
 
– De viktigaste delarna här är själva partikelsensorn och så finns det ett insug som ser ut som ett litet sugrör. Det suger in luft och sedan finns en laser som känner av hur stora partiklarna är och hur många.

Fenomenet med den lilla partikelmätaren, som bara kostar några hundralappar att sätta ihop på egen hand, startade i Tyskland för tre år sedan. På hemsidan luftdaten.info beskrivs hur man bygger mätaren. Där finns också en karta på de omrking 4 000 små stationerna som kommit upp sedan starten.

Hannes Ebner startade den svenska versionen luftdata.se för bara några månader sen och efter stort intresse startade han härom veckan den ideella föreningen Luftdata.

Den lilla maskinen mäter både partiklar från till exempel däckslitage och damm - och även mindre partiklar som kommer från förbränningar som avgaser och vedeldning. Båda anses vara hälsofarliga.

– Tanken är att man sätter upp luftmätaren på balkongen eller på husväggen.
 
Idag finns det ett 40-tal officiella stationer som mäter partiklar i luften i Sverige. Dessa mätare är mer exakta än de mindre egentillverkade mätstationerna. Men enligt medborgarinitiativet Luftdata kan de små mätarna tydligt avslöja om det är ett högt eller lågt värde.

Medborgarinitiativet Luftdata har satt ihop 20 stycken små stationer och tanken är att de ska komplettera de officiella mätarna, inte ersätta dem.
 
– Visionen är att gå ifrån de 20 mätstationer vi har idag till över tusen i alla fall i Sverige. I vissa kommuner idag mäter man inte alls.