Polisen: Tioåringar skickar dickpics

4:20 min

Polisen Andreas Glingfors är orolig att barn i mellanstadieåldern tar alltför lätt på sexuella trakasserier. Bland annat skrattas fenomenet dickpics ofta bort.

Enligt Andreas Glingfors som är mycket ute och föreläser bland barn och unga är det inte ovanligt att tioåringar både skickar och får ta emot så kallade dickpics, oönskade bilder på manliga könsorgan.

Vad anses vara ett brott?
Trots att detta kan vara ett brott upplever han att barnen ofta skrattar bort fenomenet. Det gör honom orolig för vad det ska leda till när de blir äldre.

– Då blir ju övergreppet till ett naturligt inslag i deras vardag och var hamnar ribban för vad som anses vara ett brott när de är äldre då? frågar han sig. 

"De började skratta"
Några som förstår vad han menar är ett par av eleverna på Hästöskolan i Karlskrona. Hanna Källerudd berättar vad som hände när deras lärare tog upp ämnet under en lektion. 

Han blev äcklad och blockerade användaren. 

– De flesta killar började skratta och verkade tycka det var roligt. Jag vet inte om de gjorde det för att det var ett känsligt ämne eller av nån annan orsak, säger hon. 

"Han blev äcklad"
En kille som inte skrattade är hennes klasskompis Erik Johansson. Hans kompis har nämligen fått en dickpick skickad till sig och berättade att det inte kändes kul.  

Får man nåt skickat till sig som man blir kränkt så ska man polisanmäla det.

– Han blev äcklad och blockerade användaren, berättar Erik Johansson. 

Polisanmäl
Bra, tycker Andreas Glingfors, men han vill att man ska göra en sak till. 

– Får man nåt skickat till sig som man blir kränkt så ska man polisanmäla det. Då utreder vi det som sexuellt ofredande, säger han.