Fick sin första dickpic som elvaåring: Det tär på psyket

3:05 min

Emelie Limér har fått otaliga dickpics skickade till sig genom åren. Nu har hon undersökt fenomenet i ett skolarbete på BTH.

Första gången det hände var hon elva år och hade skapat ett konto på forumet Myspace. 

– Jag blev chockad och samtidigt skamsen. Jag var ju inte ens insatt i det sexuella när jag var så liten och förstod att ingen i min ålder borde se detta, berättar hon. 

Ofta äldre män
Sen fortsatte bilderna att komma, ofta från äldre män och enligt Emelie Limér så blev det nästan normalt för henne själv och hennes kompisar att ofrivilligt ta emot bilder på manliga könsorgan via internet. 

Jag ville förstå varför män skickar dem

– Det var en orsak till att jag valde att titta närmare på det här ur ett vetenskapligt sammanhang. Jag ville förstå varför män skickar dem och vad det får för konsekvenser att vi börjat se det som ett skämt, berättar hon. 

De som skickade såna här bilder såg det som en kul grej, ofarligt och skämtsamt.

Skickade ut enkät
Hon började med att skicka ut en enkät. Och där visade sig en tydlig skillnad i hur avsändaren respektive mottagaren uppfattade en dickpic. 

– De som skickade såna här bilder såg det som en kul grej, ofarligt och skämtsamt. Medan mottagarna kände obehag, rädsla, utsatthet och äckel, förklarar Emelie Limér. 

Polisen är ju oroad över att barn skrattar bort detta idag. Vad ska vi göra för att de ska börja ta det på allvar, förstå att det kan vara ett brott? 

– Prata om vad det faktiskt är. Det är trakasserier. Om man slår nån i huvudet med en spade så kallar vi inte det trädgårdsarbete.