Phantom Thread - snygga snitt och smart skådespel

1:26 min

Om det här är Daniel Day-Lewis sista film så avslutar han magnifikt. Som modeskapare i 50-talets London, med elegans. (Premiär 23 februari).
Betyg: 5

Titel: Phantom Thread
Regissör: Paul Thomas Anderson
Manus: Paul Thomas Anderson
Skådespelare: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville            
Genre: Drama
Betyg: 5

Daniel Day-Lewis spelar en berömd modeskapare i 50-talets London, kungligheter och rika kvinnor står på kö för att få sina klänningar uppsydda hos Reynolds Woodcock. Han driver modehuset med sin syster Cyril och det vet precis vad dom vill. Så en dag, när han åkt ut till kusten så möter han en ung servitris Alma, och han bjuder ut henne på middag. I henne ser han både en perfekt modell och älskarinna, till en början i den ordningen, modehuset är nummer ett i hans liv.

Daniel Day-Lewis har nånstans sagt att Phantom thread är hans sista film och det är i så fall en magnifik avslutning, i en omgivning med andra bra skådespelare. Det är elegant, millimeterprecision och smart intrig. Reynolds och Alma både älskar och hatar med finess.

Phantom thread är ingen dussinhistoria, den är koncentrerad och tät.

Daniel Day-Lewis är Oscarsnominerad för sin huvudroll. Han har redan tre Oscarsstatyetter sen tidigare, ingen annnan manlig skådespelare har fått så många.