RECENSION - KONST

Marakatt-Labbas utställning visar hennes skicklighet

7:39 min

Britta Marakatt-Labba fick ett internationellt genombrott på jätteutställningen ”Documenta” i Kassel där hon visade ett 24 meter långt broderi om samernas historia. Nu ställer hon ut på Gävle Konstcentrum.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Intresset för att ställa ut Marakatt-Labbas verk har varit stor, men Gävle Konstcentrum drog det längsta strået och visar nu en samling av hennes konstverk. Det är drygt 15 verk, främst textilkonst och tygapplikationer, som sträcker över hela hennes karriär. 

– Det som drar blicken till sig är själva stygnen. Hur hon väljer att lägga tråden oftast som korta streck. Det är nästan som när man arbetar med en etsning, det rytmiska, rispande rörelsen. Jag blir imponerad av precisionen och att verken är så genomkomponerade. Man ser att det före stygnen redan finns en klar konstnärlig vision, säger Måns Hirschfeldt som har sett utställningen och fortsätter:

– Man ser också vad konsekvent hon har jobbat genom decennierna. Hur tidigt hon hittar sina uttryck och sina teman. Genombrottet som hon har fått beror inte på att hon har hittat fram till något storartat nu. Det är vi som har upptäckt henne till slut.

På utställningen finns också en tryckt kopia av det 24 meter långa konstverket som blev Marakatt-Labbas stora genombrott. Men enligt Måns Hirschfeldt fungerar det inte lika bra i tryckt form.

– När vi inte har de faktiska fysiska stygnen utan ett ganska dåligt tryck förlorar hennes konst slagkraft. Men den berättelsen visar hur hon arbetar med både med samtid och forntid parallellt. Det jag fastnar för är hur en samisk konstnär som jobbar med samisk vardag, samiskt liv, ofrånkomligt blir politisk med vår blick.

Britta Marakatt-Labbas utställning "Speglingar" visas på Gävle konstcentrum fram till 18 mars.