Frankrike skärper invandringspolitiken

1:28 min

I Frankrike presenterar regeringen idag ett förslag på en ny mer restriktiv asyl- och invandringspolitik. En hel del av punkterna i förslaget är redan kända och många av dem har väckt en hätsk debatt.

Ända in i maktens centrum går åsikterna isär om den franska invandringspolitiken och lagförslaget kan bli en första riktig prövning av sammanhållningen inom Emmanuel Macrons regeringsparti La République en marche.

Sonia Krimi, parlamentsledamot och partikamrat till Macron, fick applåder i Nationalförsamlingen när hon kritiserade delar av förslaget.

– Mottagningscentren för migranter kommer att förvandlas till interneringsläger. Det är ovärdigt Frankrike, menade hon.

Exakt hur många som president Macron riskerar att få emot sig återstår att se, men en stormig diskussion väntar enligt franska medier.

Några kända punkter i förslaget är att tiden i häkte för en migrant kan bli dubbelt så lång som i dag och upp till 135 dagar. Asylprocessen ska gå fortare och en del är att tiden för att överklaga halveras till två veckor.

Rörliga enheter ska när som helst på dygnet kunna gå in på härbärgen.   

Antalet asylsökande blev förra året i Frankrike fler än någonsin tidigare, över 100 000. Samtidigt visade nyligen en opinionsmätning från BVA att 63 % av de tillfrågade anser att invandrarna är för många, så president Emmanuel Macron är under press.

Den politiska högern har redan sagt att förslaget verkar alltför ljummet medan vänstern och olika frivilligorganisationer ser ett hårdnat klimat. 
Marie-Danielle Dufourt bor i alpstaden Briancon vid den italienska gränsen och hör till de som bistår unga afrikaner, som kommer i snön och kylan över bergen.

– Ja denna invandringspolitik framstår för oss som mer restriktiv än någon högerregering fört tidigare, säger hon, men uttrycker samtidigt en viss förståelse för att regeringen vill få kontroll över papperslösa migranter.

Hon oroar sig ändå för ökad polisbrutalitet och undrar om en socialarbetare som anger en migrant ska ses som bättre än andra.