NMR kartlagt: Var fjärde dömd för våldsbrott

3:30 min

Sveriges Radio har identifierat 178 svenska personer som de mest aktiva inom nazistiska NMR under 2017. Varannan är dömd för brott, var fjärde för våldsbrott.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en nazistisk organisation som drivs bland annat av den antisemitiska föreställningen om en judisk världskonspiration.

Sveriges Radio har under flera månader kartlagt NMR. Vi har kunnat identifiera 178 personer i Sverige som de som varit mest aktiva under 2017. Det kan till exempel handla om att de har deltagit i flygbladsutdelningar eller gått uniformerade i NMR:s demonstrationer.

Medelåldern i vår kartläggning är drygt 30 år. Den äldste är 71 år, den yngste är 16 år.

Bland personerna på vår lista är mer än varannan dömd för brott, minst var fjärde för våldsbrott som till exempel dråp och grov misshandel.

– De som begår våldshandlingar får nästan hjältestatus, för då har de ju agerat i den här kampen eller vad de nu vill kalla det. Organisationen tycker inte att våld är dåligt alls, säger Esa Henrik Holappa, tidigare chef för den finska grenen av NMR och del av organisationens absoluta toppskikt. 

Företrädare för Nordiska motståndsrörelsen har avböjt att låta sig intervjuas. Istället intervjuar vi personer som har hoppat av.

Martin Karlsson lämnade NMR 2016. Efter sitt avhopp pekades han ut av organisationen som en lögnare. Genom att prata med media utsätter han sig för risker.

– Avhoppare är förrädare. Och det finns en enkel sak, att en förrädare ska behandlas som en förrädare. Jag är tidigare medlem och kommer alltid att vara en tidigare medlem i deras ögon. Skulle det hända nåt, ja då händer det. Men för min del, om en person mindre går med i en nazistisk organisation eller om en person mer hoppar av på grund av att jag har gått ut, så är det värt det.

I vår kartläggning har vi kunnat se flest aktiva i Västra Götaland, följt av Skåne och Stockholm. En annan viktig region är Dalarna, där flera av NMR:s ledare bor.

Esa Henrik Holappa bodde själv i Dalarna under flera år och tillhörde i Sverige organisationens absoluta toppskikt. I dag betraktas han inom NMR som en fiende.

– De kallar mig förrädare, lögnare och rasförrädare. De hoppas såklart att dagen ska komma när de får göra upp med förrädarna. Jag känner inte till några konkreta mordplaner just nu – men det kan ju alltid förändras, säger Esa Henrik Holappa.