"Oacceptabelt att pengar inte används till det de ska"

2:08 min

Vänsterpartiets talesperson i djurrättsfrågor, Jens Holm, är kritisk till att Jordbruksverket använder villkorade pengar till annan verksamhet.

– Det är helt oacceptabelt, säger Jens Holm.

– Det här handlar om 15 miljoner som är specifikt anslagna för att minska antalet djurförsök. Då ska de pengarna gå till det också, inte till något annat.

– Jag har viss förståelse för att det kan ta ett tag att komma igång, men pengarna är avsatta för att främja alternativ till djurförsök. Och då är det det de ska gå till, säger Jens Holm, V.

Vänsterpartiet fanns bland de drivande för att starta 3R-centrum vid Jordbruksverket. 3R står ungefär för att ersätta försöksdjur, minska antalet försöksdjur och minska lidandet genom att förfina metoderna.
 
Men en stor del av de 15 miljoner som staten anslog för 3R-centrums första år har inte använts, utan nära sex miljoner har återgått till Jordbruksverkets allmänna verksamhet.

Utöver detta anslår staten fem miljoner år till en annan verksamhet som utvärderar djurförsök, den Centrala djurförsöksetiska nämnden.

Förra året använde den nämnden 739 000 kronor av femmiljonersanslaget. Också där har merparten av pengarna gått till annan verksamhet än det var tänkt.

Varje år används flera hundra tusen försöksdjur i svensk forskning. Men det finns forskare som istället odlar celler och det visar sej fungera bättre än försöksdjur.

Vid Institutet för Miljömedicin i Solna, forskar Lena Palmberg med hjälp av odlade lungceller:

– Det här med att det både är humana celler, att de är primära, det vill säga nyisolerade, att du har de celltyperna som finns i människokroppen gör ju att du kan studera väldigt mycket saker, säger Lena Palmberg.

– För man ska komma ihåg att djurförsök - där har man risken för speciesskillnad, att en råtta  kanske inte reagerar så som en människa skulle göra.

– De här primära cellerna är lite primadonneaktiga, och behöver lite mer omsorg, att man tar hand om dem, ler Lena Palmberg.