Hundratusentals skadas av vården varje år

1:35 min

Förra året skadades 110 000 patienter i den svenska sjuk- och tandvården, visar ny statistik från Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf.

Det här är för många skador, anser Pelle Gustafson, chefsläkare vid Löf:

– Det är 110 000 för många.

Och varför händer det?

– Det beror på en mängd olika saker. Varje gång man bedriver någon form av sjuk-eller tandvård så finns det en risk att någonting händer. Tyvärr så händer det 110 000 gånger att människor skadas.

– Tack och lov ser vi en utveckling mot att färre skadas allvarligt och färre avlider till följd av skadan. Men 110 000 är för många.

Antalet anmälningar om patientskador till landstingens ömsesidiga försäkringsbolag 2017 var ungefär lika många som under året innan, runt 16 000.

Ungefär 40 procent av anmälningarna slutar med att patienten ersätts alltifrån några tusenlappar till miljonbelopp, om skadan hade gått att undvika.

De flesta skadas under vård på sjukhus och framförallt vid operationer. Allra vanligast är att man får en infektion som är relaterad till vården.

Många skador upprepas ute på klinikerna, och det kan bero på att vården inte lär sig av misstagen, säger Pelle Gustafson:

– Om inget lärande sker så finns en risk att nästa patient skadas på samma sätt. Tyvärr så ser vi för lite utveckling åt ett håll som skulle tyda på att vi lärde oss och slutade göra en viss sorts skador.

– Det ser vi inte och jag tror det beror på att vi lär oss inte i den omfattning som vi måste, säger Pelle Gustafson.