RECENSION - FILM

En annorlunda hjälte i filmen "Wonder"

2:11 min

Filmen "Wonder" bygger på en amerikansk bästsäljare och handlar om August Pullman. Han har fötts med ett kraftigt deformerat ansikte och som tioåring ska han gå till skolan för första gången.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Wonder
Regissör:
Stephen Chbosky
Manus:
Stephen Chbosky, Steve Conrad, Jack Thorne efter boken av R.J. Palacio  
Skådespelare:
Jacob Tremblay, Owen Wilson, Julia Roberts
Genre:
Drama
Betyg:
3 av 5

Det är förstås lätt att känna för Auggie, som han kallas. 27 operationer har han genomgått för att kunna andas och för att bli mer lik sina jämnåriga. Ändå gömmer han sig gärna i en austronauthjälm han fått och han älskar Halloween när alla bär mask.

Och skulle vi mot förmodan inte röras av den lille pojkens ensamhet på skolgården så vet regissören Stephen Chbosky exakt hur man gör för att få biopublikens ögon att tåras.

"Wonder" är en sån där feelgood-film som går direkt på tårkanalerna utan att passera så mycket mer i kroppen. Så när jag efteråt sätter mig ner och ska säga något om filmen så är det lätt att plocka fram det där att den är ganska tillrättalagd. De goda är i majoritet och tar rätt beslut när det krävs för att göra "Wonder" till en inkännande och fin berättelse. Rektorn tillrättavisar mobbaren, och läraren plockar varje dag fram ett fint motto. Föräldrarna som spelas av Julia Roberts och Owen Wilson är lagom knasiga och förstående.

Men lite orättvis är jag ändå mot "Wonder", för här finns en hjälte som inte ser ut som hjältar brukar se ut och han spelas av Jacob Tremblay, som vi bland annat kunnat se i det starka kidnappardramat "Room" här om året. Och det är en barnskådespelare som kan spela så att masken inte alls känns konstgjord.

Allt är inte heller så enkelt i berättelsen. Att vara syster till en lillebror som hela tiden får all uppmärksamhet visar sig vara svårt, Olivia som systern heter tröttnar på att vara osynlig hemma. Och vi får också hennes och några andras historier berättade i små utvikningar. Och det gör ändå "Wonder" till en sevärd feelgoodfilm.