Teliareklam väcker irritation i Polen

En tv-reklam från Telia väcker irritation och ilska i Polen eftersom polackerna framställs som dumma och smutsiga. Svenska ambassaden i Warszawa har fått ta emot många protester på grund av Telias reklamfilm.

Telia har beslutat att genast ta bort den kränkande reklamfilmen som uppmärksammades av den polska televisionen.

”I en reklamfilm som visas i flera danska kanaler framställer den svenska telekommunikationskoncernen Telia polacker som dumma, smutsiga, orakade och utrustade med dynggrep.”

Exakt så påannonserades inslaget i den polska public service-televisionens största nyhetsprogram Wiadomosci, ett inslag som väckt starka reaktioner och protester.

Första reaktionerna i Danmark
Först reagerade polacker bosatta i Danmark men protesten spred sig snabbt och Svenska ambassaden här i Warszawa har fått ta emot flera protestbrev.

Polackerna är upprörda över den stereotypa framställningen speciellt i en tid när polska hantverkare gör sig kända över hela Europa som skickliga fackmän och när ”den polske rörmokaren” blivit ett begrepp.

Ansvariga på Telia säger till den polska televisionen att tv-reklamen ska ses med humor men den sortens humor har polackerna svårt att förstå sig på.

Reklamen dras in
Telia försvarar sig också med att reklaminslaget kunde handla om vilket folk som helst men uppenbart är att polackerna i filmen talar polska.

Telia har nu beslutet att genast dra in den kontroversiella reklamfilmen men inte heller det kyler ner de upphettade känslorna.

Filmen finns nämligen redan på internet där den till glädje och förtret valsar runt bland användare.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa kjell_albin.abrahamson@sr.se