Statsvetare vill öppna för karantän för fler politiker

1:50 min

Statsvetaren Marja Lemne tycker att karantän för höga politiker som byter jobb vore bra. Men hon tycker att det också kunde behövas i kommuner och landsting.

Det nya förslaget om karantän för statsråd och statssekreterare som byter jobb välkomnas av Marja Lemne, statsvetare på Södertörns högskola.

Men hon väcker frågan om de nya reglerna ska gälla också för andra politiker, till exempel i kommuner och landsting.

– Man kan fråga, hur är det på landsting och kommuner?

– Det har aktualiserats, inte minst genom trassel kring Nya Karolinska.

– Man kan fråga sig om ett sjukvårdslandstingsråd också ska ha en karenstid, sa Marja Lemne i P1 Morgon på torsdagen.

Enligt vad Ekot erfar vill regeringen att statsråd och statssekreterare som byter jobb ska kunna sättas i karantän i upp till ett år.

Kritiken har ibland varit hård när politiker byter jobb och går direkt till attraktiva poster inom det privata näringslivet.

Risken för intressekonflikter är alltför stor, enligt kritikerna.

Många länder har regler på det här området, men inte Sverige.

Enligt vad Ekot erfar fattar regeringen i dag beslut om ett färdigt förslag som ska skickas till lagrådet.

Enligt förslaget skulle en särskild nämnd ta ställning när statsråd och statssekreterare vill gå till privata jobb inom mindre än ett år.

Ett bra förslag tycker statsvetaren Marja Lemne. Men hon väcker alltså frågan om inte också andra politiker borde omfattas av de nya reglerna, till exempel riksdagsledamöter och politiker i kommuner och landsting.

Den förre ledaren för kristdemokraterna, Göran Hägglund, slutade som statsråd i september 2014 och gick till privata uppdrag, bland annat i vårdbolaget Aleris, ett år senare.

Också han välkomnar det nya förslaget.

– När personer lämnar den politiska rollen och övergår till någonting annat finns det två motstående intressen.

– Det ena handlar om att eliminera, eller så långt det är möjligt, minska risken för misstankar om att man otillbörligt använder kunskap som man har fått under sitt förtroendeuppdrag.

– Å andra sidan finns ett intresse att skattebetalarna inte onödigt länge ska behöva försörja avgående politiker, sa Göran Hägglund.