Säpo: NMR har förmåga till terrorattentat

1:19 min

I Sveriges Radios kartläggning av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen framgår att en fjärdedel av de mest aktiva inom NMR är dömda för våldsbrott. Säkerhetspolisen bekräftar att NMR har stor våldskapacitet.

– Vår bedömning är att det här är en organisation som har förmåga att begå brott, att begå allvarliga brott som skulle kunna klassas som ett terrorattentat.

Sveriges Radio har kartlagt nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Vi har identifierat 178 personer i Sverige som de som varit mest aktiva under 2017.

Av personerna på vår lista är drygt varannan dömd för brott, var fjärde för våldsbrott, som till exempel dråp och grov misshandel.

Säkerhetspolisen pekar ut NMR som ledande i den svenska vit makt-miljön och som den enda organisationen i vit makt-miljön som finns i hela Sverige.

NMR vill störta demokratin – och det är den sortens politiskt motiverade brottslighet som Säpo i första hand tar sikte mot, säger chefsanalytiker Ahn-Za Hagström. 

– Nordiska motståndsrörelsen är en av de aktörer i vit makt-miljön som vi följer, utifrån att de har en avsikt och förmåga att begå brott som syftar till att ändra samhällsordningen.

Hur stor eller allvarlig är den förmågan att begå den typen av brott?

– Det är förstås allvarligt. Vårt uppdrag handlar om att motverka, förebygga och förhindra terrorbrott och terrorattentat, oavsett vilken aktör vi pratar om.