Östersund skakade om Arsenal i London

8:45 min

Arsenal är som väntat vidare till åttondelsfinal i Europa league, men det blev en oväntat skakig returmatch mot svenska succélaget Östersunds FK.

Jag tycker kanske att föreningen gjorde lite för stor grej och för stort spektakel av att möta Arsenal på hemmaplan. Hela Östersunds identitet tidigare har ju varit att de ska vara på den här nivån. Jag undrar om det kan ha spelat in lite omedvetet hos spelarna i den första matchen.

Östersund förlorade hemmamötet i Jämtland med 3-0 och inte många trodde på någon som helst spänning i samband med returmötet i sextondelsfinalen i Europa league.

Men två ÖFK-mål inom loppet av en minut fick hela Jämtland att resa sig och undra om inte ännu en Europa-knall var på gång.

Hosam Aiesh gav ÖFK ledningen efter en fin djupledslöpning på högerkanten och ett kliniskt avslut invid den bortre stolpen. Ken Sema vände kort därpå bort Arsenal-försvaret och dunkade in 2-0 till Östersund.

Arsenal, som luftade flera icke ordinarie spelare i startelvan, blev stundtals utbuade av hemmapubliken i London under den första halvleken.

Olyckligtvis, för Östersunds del, så kunde Arsenal reducera omgående i inledningen av den andra halvleken efter att Ronald Mukiibi misslyckats med en rensning i straffområdet. Sead Kolasinac fick bollen perfekt på halvvolley och sköt in 1-2 för Arsenal.

Östersund behövde därmed göra ytterligare två mål för att gå vidare i Europa league och sensationellt slå ut Arsenal. Den uppgiften blev övermäktig. Målchanser saknades inte, men ÖFK-spelarna kroknade alltmer ju äldre den andra halvleken blev.

Arsenal höll undan och vann sammanlagt med 4-2.

Bäst i Östersund var anfallaren Saman Ghoddos. Något som även  hemmapubliken uppmärksammade genom att flera gånger applådera Ghoddos under matchen.

– Arsenal är det bättre laget över 180 minuter, men helhetsintrycket är att Östersund ska vara väldigt stolta över de här matcherna, framför allt här i kväll. Men det grämer en som svensk att utav de här fyra målen som Östersund släpper in så är tre av dem direkta bjudningar i eget straffområde, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.


Arsenal-Östersunds FK 1-2 (0-2)

0-1 Hosam Aiesh (22), 0-2 Ken Sema (23), 1-2 Sead Kolasinac (47).

Varningar, Arsenal: Ainsley Maitland-Niles, Henrich Mchitarjan. Östersunds FK: Curtis Edwards, Dennis Widgren.

Domare: Ivan Kruzliak, Slovakien.

Arsenal (4-4-2): David Ospina - Sead Kolasinac, Rob Holding, Calum Chambers, Hector Bellerin - Alex Iwobi (Reiss Nelson 90), Ainsley Maitland-Niles (Granit Xhaka 46), Mohamed Elneny, Henrich Mchitarjan - Jack Wilshere (Joseph Willock 76), Danny Welbeck.

Östersunds FK (4-4-2): Aly Keita - Dennis Widegren, Tom Pettersson, Sotirios Papagiannopoulos, Ronald Mukiibi (Dino Islamovic 73) - Ken Sema, Brwa Nouri, Curtis Edwards, Hosam Aiesh (Tesfaldet Tekie 52) - Jamie Hopcutt (Frank Arhin 81), Saman Ghoddos.

Arsenal vidare med sammanlagt 4-2.