"Kreml anser att Putins utmanare Sobtjak är ofarlig"

2:07 min

En verklig opposition till Vladimir Putin eller en ren produkt, till för att ge det ryska presidentvalet legitimitet? Åsikterna om tv-kändisen Ksenija Sobtjaks deltagande i det ryska presidentvalet om drygt tre veckor går isär.

Men en sak är alla överens om – hur kritisk hon än är utgör hon inget hot för makten i Ryssland.

– Det är en illusion att tro att de som röstar på Sobtjak uttrycker någon slags protest. Så är det inte, säger Moskvabon Arina Salevitj.

Hon tänker inte rösta på någon i valet den 18 mars. Det är meningslöst, säger hon.

Det var många som hoppade till när Ksenija Sobtjak, 36 år, meddelade att hon tänkte ställa upp som kandidat i det ryska presidentvalet. Hon är känd över hela Ryssland som tv-personlighet och programledare, bland annat för den ryska varianten av dokusåpan Expedition: Robinson. Dessutom har hon känt Rysslands president Vladimir Putin sedan barnsben.

Vladimir Putin arbetade i början av sin politiska karriär som rådgivare åt hennes pappa, Sankt Petersburgs förste demokratiskt valde borgmästare Anatolij Sobtjak.

Men i samband med protesterna som följde på det fuskkantade parlamentsvalet 2011 lämnade hon underhållnings-tv och började gå i demonstrationer mot Putin och hans sätt att styra Ryssland. Och nu ställer hon alltså upp i presidentvalet, med Putins goda minne.

– Kreml anser att hon är ofarlig, säger journalisten Marina Litvinovitj, som ingår i Ksenija Sobtjaks valstab.

– Hade hon haft opinionssiffror på uppåt 20 procent hade de naturligtvis inte låtit henne delta. Nu ser de istället hennes deltagande som ett sätt att höja intresset för ett val som för många framstår som meningslöst - eftersom alla vet att Vladimir Putin kommer att segra.

Kritiker menar att Sobtjak genom sitt deltagande legitimerar ett orättvist val, men Marina Litvinovitj resonerar annorlunda. Det ger, menar hon, en unik möjlighet att uttala kritik mot hur Ryssland styrs som annars aldrig hörs, i alla fall inte i de stora tv-kanalerna.

– En sådan möjlighet måste man utnyttja, säger Marina Litvinovitj.

Fast Moskvabon Andrej ser Ksenija Sobtjaks valdeltagande som ett skämt.

– Jag tror hon har placerats i valet för att folk ska bli lite upplivade, säger han.