Trollattacker om Sverige i Italien

2:39 min

Utländsk medierapportering om Sverige utsätts för organiserade trollattacker. Till tidningen La Stampa i Italien kommer en mängd hatmeddelanden efter artiklar om Sverige. Omfattningen är så stor att tidningen spårat meddelanden.

– Varje gång jag rapporterar om Sverige kommer reaktioner. Oavsett vilket ämne jag skriver om så handlar den vanligaste reaktionen om migranter. Även när vi rapporterar om den nya elbussen i Kista eller en svensk kulturnyhet, berättar Monica Perosino utrikeschef på la Stampa, vid ett besök i Sverige.

Efter en enda artikel om Sverige kan det komma upp till 300 ilskna meddelanden till tidningens sidor på sociala medier och i mailform.

– Det vanligaste budskapet är påståenden om att Sverige är i sönderfall på grund av migrationen, säger Perosino.

Hon är en av de journalister i Italien som rapporterar mest om Sverige. De ilskna meddelandena är på italienska. Det är bara små skillnader och med olika namnunderskrifter.

Omfattningen är så stor att tidningen spårade meddelanden. De hittade spår till servrar i Litauen och Ukraina, men det betyder inte att det är från just de länderna attackerna kommer.

Tidningen La Stampa betraktar det som organiserade trollattacker för att skapa polarisering, som en form av hot och ett sätt att störa journalister. Både i Italien och Sverige finns en vaksamhet nu med val i år och risken för propaganda, falska nyheter och cyberattacker från bland annat ryskt håll.

– Sverige uppfattas som ett föregångsland och intresserar italienska läsare. De som går till attack vill punktera den bilden, säger tidningens utrikeschef.

För en och samma artikel om Sverige kan hon beskrivas som Putin-vän, Nato-vän, vänsterextrem och högerextrem. Instruktionen till journalisterna på La Stampa är att inte svara personligen eftersom problemet bara blir större.

– Tidigare gjorde vi det, men antingen kom inget svar tillbaka, eller så kom förolämpningar eller repetitioner av samma attack, säger Monica Perosino.