Malmö

Fi hoppas nå riksdagen i år

1:36 min

I dag avslutar Feministiskt Initiativ sin valkonferens i Malmö där en ny valplattform slagits fast.

Gita Nabavi, nyvald partiledare vid sidan om Gudrun Schyman, menar att utgångsläget att nå riksdagen är annorlunda i dag än för fyra år sedan.

– Vi har mycket bättre förutsättningar. Vi har varit i 13 kommuner och har fyra års erfarenhet av parlamentariskt arbete. Vi får valsedlarna utlagda i alla vallokaler, det var vi tvungna att göra själva förra gången. Och vi har också jättemycket folk, som vanligt, som jobbar volontärt, säger hon.

"Klart vi kan" är mantrat som ska hamras in i väljarna när Feministiskt Initiativ vill in i Riksdagen.

Partiet som fick 3,1 procent av rösterna i förra valet, vill nu lyfta över riksdagsspärren och det är en breddad politik som ska göra det.

Förutom kärnfrågorna om jämlikhet och jämställdhet går partiet till val med en stärkt asylpolitik och en satsning på att bygga ett mer hållbart samhälle.

– Vi har ju alltid haft den här bredden, men vi har nog alltid blivit sedda som ett enfrågeparti för det är lättare att profilera oss på det sättet. Men jag tror också att det är viktigt att ha den här bredden för att visa på att det finns ett motstånd mot den högerriktning som har skett i svensk.

Förutom valplattformen klubbade de cirka 150 ombuden också partiets kommande riksdagslista. Den toppas av Gudrun Schyman följt av nyvalda Gita Nabavi.

Men trots att färska opinionsundersökningar pekar mot ett stöd på blott två procent för partiet, så är Nabavi positiv inför höstens val:

– Spurt är vår bästa grej, och vi spurtar alltid i valrörelse, så ett tvåprocentigt stöd mellan val är helt fantastiskt och något vi aldrig tidigare har haft.