Historietvättarna räds inte för isveckan

2:00 min

Det kommer att bli kallt de närmaste dagarna, med nationella isdygn där temperaturen understiger noll i hela landet under nästa vecka. Sådana veckor har bara inträffat sex gånger sedan 1950-talet, och drabbar bland annat sjötrafiken. Men det finns också de som gläds åt det kalla vädret.

Det må vara kallt ute på isen, men Olle Magnusson är glad ändå. Det är för att det är tvättdag i dag, eller isbyk som det kunde heta för 100 år sedan. Olle Magnusson är nämligen föreståndare på Hagalunds Tvätterimuseum utanför Stockholm, och han har nyss visat hur det går till när man kokar vittvätten i den eldade grytan.

– Sen ska det hängas på tork, och i dag fryser det till is. Det hänger frysta långkalsonger där borta, säger Olle Magnusson.

Är det ett problem att det är ovanligt kallt i dag?

– Det drar publik, så på det viset är det inget problem. Men det är svårt att tvätta, och det är liksom grundförutsättningen. Samtidigt visar det hur jobbigt det kunde vara.

Även om dagens tvättvanor inte är lika jobbiga som för 100 år sedan, finns det andra ute till sjöss som får det svårt när den nationella isveckan drar in över Sverige.

På stora delar av Östersjön finns risk för nedisning, det vill säga att vatten som stänker upp på fartyg kan frysa till väldigt snabbt. Det medför risker, enligt Sofie Sköld, oceanograf på SMHI.

– När is ansamlas på fartyget förändras tyngdpunkten, och därmed kan fartygens stabilitet påverkas ganska starkt av nedisning.

– Andra risker kan vara att säkerheten äventyras när man rör sig på däck, eller att räddningsutrustningen helt fryser fast och navigationsutrustningen täcks av is, säger Sofie Sköld.

På isen vid Albysjöns strand rullar museiverksamheten dock på. Olles dotter Elin Magnusson sitter på en trasmatta i en låda av trä som ska hindra henne från att ramla ner i den svarta isvaken när hon sköljer de vita lakanen. Hon tar kylan med ro.

– Jag har en hink här med lite ljummet vatten som jag kan doppa fingrarna i, och sedan får man stå ut helt enkelt, säger Elin Magnusson.