Våldtäktsmisstänkt fick jobba kvar

2:39 min

Den kritikerrosade kulturaktören Cirkus Cirkör lät en misstänkt våldtäktsman vara kvar i en föreställning efter att han anhållits. Mannen dömdes senare för våldtäkten på en av företagets vikarier.

Mannen dömdes senare till två års fängelse för våldtäkten, men Cirkörs konstnärlige ledare fortsatte då att gilla mannens foton och inlägg på facebook. 26-åriga Robyn var den som utsattes för våldtäkten.

– Så vaknade jag med honom inne i mig och jag låg på magen och jag tror jag hade alla mina kläder på mig men han hade liksom dragit ner mina byxor, säger hon.

Robyn hade varit på en personalfest hos Cirkus Cirkör. På den följande efterfesten blev hon våldtagen av mannen som skulle vara med i en kommande föreställning på Cirkör.

Hon har dragit sig undan och lagt sig med ont i magen när hon vaknar av att mannen har sex med henne.

– Han blev färdig och jag tror han gick, jag hörde någon skratta. Och så väntade jag jättejättelänge på att festen skulle sluta.

Robyn försöker först att inte tänka på det som hänt. Men väljer tillslut att polisanmäla. Cirkus Cirkör informeras i samband med att Robyn polisanmäler, men mannen får vara kvar.

– Han jobbade fortfarande för Cirkör så jag kunde inte jobba där. Det gjorde lite ont, för jag känner liksom att jag inte var viktig.

Mannen får vara kvar hos Cirkör under polisutredningen och även när han anhålls i sin frånvaro. Strax efter den sista föreställningen häktas han. När domen faller döms han mot sitt nekande till två års fängelse för att ha våldtagit Robyn. Efter det får han inga fler uppdrag för cirkusen.

– Vi tyckte det var motstridiga uppgifter, säger Cirkus Cirkörs vd Anders Frennberg.

– Vi inte riktigt visste då och med tanke på hur omtyckt han var, vad det här betydde för honom och att det var viktigt för oss att han var med, så ville vi ha kvar honom i produktionen. Vi har ändå ett läge här då vi inte tror att han är farlig, fortsätter Anders Frennberg.

Cirkör säger att de inte kände till att han hade anhållits i sin frånvaro när han fortfarande jobbade i föreställningen.

När Kaliber intervjuar ledningen finns det fortfarande kvar bilder på den dömde våldtäktsmannen på Cirkörs Facebooksida. Bilder som Cirkör lagt ut efter att polisutredningen inleddes. De bilderna plockas bort efter Kalibers intervju.

Cirkörs konstnärliga ledare Tilde Björfors har lajkat foton mannen lagt ut på sig själv både under polisutredningen och efter att han dömdes för våldtäkten på Robyn.

– Åh vad jag ångrar det. Såklart. När jag fattar hur Robyn har upplevt det och andra i hennes närhet har upplevt det, säger Tilde Björfors.