Statsminister Stefan Löfven i trafikolycka – oskadd

0:21 min

En bil där bland andra statsminister Stefan Löfven (S) färdades i körde vid halv tolv-tiden på måndagen av vägen på E4 vid Knivsta söder om Uppsala, och kolliderade med ett vägräcke.

– Det blev en liten knuff in i en lastbil som stod på snedden på vägen. En liten sammanstötning, men det var absolut inget allvarligt, kommenterade statsministern händelsen vid en presskonferens.

Olyckans ringa karaktär till trots – Stefan Löfven tog ändå tillfället i akt att påminna allmänheten om att ta det försiktigt i trafiken.

– Man kan ju dra sig till minnes och uppmana människor att hålla avstånd på vägarna, sade statsministern.

Runt tio minuter efter olyckshändelsen anlände bärgaren Fredrik Grunte till olycksplatsen. Han satt i köerna efter ett jobb, och såg att polisen stod vid en bil som stod still.

– Den hade åkt in lite lätt i räcket, så jag stannade och frågade om de behövde hjälp. Då visade det sig att det var Stefan Löfvens säkerhetsbil, säger Fredrik Grunte.

Fredrik fick i uppgift att bärga bilen till en specialverkstad för säkerhetsbilar. Vid det laget var endast bilens chaufför kvar på platsen, och enligt Fredrik mådde han bra. Hur olyckan ska ha gått till vet Fredrik däremot inte så mycket om, men han misstänker att vädret kan ha haft ett finger med i spelet.

– Det var extremt dålig sikt, en sikt på kanske 50 till 100 meter. Det snöade jättemycket, plus att det var jättehalt.

Vad kände du när du insåg att det var statsministerns bil?
– Det är ju inget vanligt rutinuppdrag direkt, utan "once in a lifetime". Det kommer nog aldrig att hända igen, så det var lite spännande, säger Fredrik Grunte.

Flera av Stefan Löfvens pressekreterare har bekräftat trafikolyckan, som inträffade strax innan statsministerns besök på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter olyckshändelsen bytte man bil och fortsatte färden enligt den ursprungliga planen. Anledningen till besöket var att inleda den turné där statsministern presenterar Socialdemokraternas sjukvårdssatsningar.

"Det var inga personskador och statsministern står nu och håller tal om sjukvården" hälsade pressekreteraren Jonatan Holst i ett meddelande till Sveriges Radio.