Utsläpp från bilar minskar för långsamt

2:08 min

Utsläppen från bilar i Sverige minskar för långsamt. Det konstaterar i dag Transportstyrelsen och Trafikverket, som presenterar utsläppsstatistik för förra året.

– Ska vi nå målen 2030, så måste vi ändra redan i dag. Det är tolv år bort och det är både kort och långt. Bilarna måste bli rejält energieffektivare, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket.

Nyköp av elbilar ökade förra året, vilket Sven Hunhammar visserligen beskriver som glädjande. Men både bensindrivna bilar och bilar som går på diesel, som också säljs i stora mängder nuförtiden, har blivit mer bränsletörstiga. Det gör att snittresultatet när det gäller utsläppen 2017 ligger på ungefär samma nivå som året innan.

För att nå klimatmålet år 2030, året som riksdagen beslutat att de fossila utsläppen ska ha minskat med 70 procent, måste utsläppen minska med i snitt åtta procent varje år fram till dess. Förra året minskade dessa enbart med två procent.

– Jag tror att det går att nå målen, säger Sven Hunhammar.

Vid halvårsskiftet i år träder nya regler ikraft. Bonus malus, som det heter, underlättar för effektivare bilar samtidigt som det blir tuffare regler för bränsletörstiga bilar.

Trafikverkets och Transportstyrelsens prognoser säger att nuvarande styrmedel, inklusive Bonus malus, egentligen inte räcker. Det krävs mer, säger Sven Hunhammar.

– Vi måste prioritera klimatfrågan högre på alla instanser, säger han.