Unikt frövalv får klimatsäkring i tioårspresent

2:36 min

I den arktiska kylan på Svalbard förvaras en "back-up" på fröer från hela världen. Målet är att bevara en stor genetisk mångfald hos ätliga växter.

Norges lantbruks- och matminister Jon Georg Dale ser frövalvet som en skattkammare.

Han står framför det som sägs vara runt en miljon olika fröprover, noggrant staplade i lådor i ett iskallt bergrum 60 meter under marknivå. Här finns till exempel 150 000 genetiska varianter av ris.

Crop Trust är en av organisationerna bakom frövalvet. Chefen, Åslaug Marie Haga, säger att bevarandet av den genetiska mångfalden hos våra växter är avgörande för framtidens matproduktion.

– Denna biologiska mångfald är råmaterialet för att utveckla växter med olika egenskaper.

Fröerna här på Svalbard kan ha betydelse för möjligheten att få fram växter som till exempel kan tåla högre temperatur eller en högre salthalt i jorden.
 
Fast redan nu, bara tio år efter invigningen, måste frövalvet byggas om. Klimatförändringarna märks mer på Svalbard än kanske någon annanstans i världen.

I januari i år var genomsnittstemperaturen här nästan 10 grader över det normala och hösten 2016 trängde det in en massa vatten i tunneln ner till valvet. Fröerna klarade sig, men norska regeringen har i dagarna beslutat att skjuta till 100 miljoner norska kronor för att starta ombyggnaden.
 
– Frövalvet ska vara klimatanpassat för ett varmare och våtare klimat och det gör att vi ska vara en trygg hamn för världens fröer även kommande år, säger Jon Georg Dale.

Ombyggnaden av frövalvet startar i mars och ska vara klart till sommaren 2019. Den totala kostnaden är beräknad till 230 miljoner norska kronor.