Massör vädjar om att slippa sexuella trakasserier på jobbet

4:33 min

Män som tagit på hennes kropp, bett om "happy ending" och tagit av sig helnäck. Det är saker som Supanida Östensson utsatts för i sitt jobb.

Det är ombonat i Supanida Östenssons massagesalong på Hantverkargatan i Karlskrona. På väggarna hänger stora tavlor som visar den traditionella thaimassagens grunder. 

Tog tag om hennes händer
Över en kopp te i soffan framför kassan berättar Supanida Östensson om den del av hennes yrke som inte är så trevlig. Män som tror att de kan komma hit för att få andra saker än massage. 

Det gör mig ledsen och arg. Ibland rädd.

– En gång stod jag vid huvudändan av massagebristen och gjorde nackmassage på en kund. Då kände jag hur hans händer började ta på min kropp och till slut gripa om mina handleder, berättar hon. 

Vill ha "happy ending"
Andra gånger har hela gäng med unga killar kommit in och frågat om hon gör "happy endings" alltså sexuella tjänster i slutet av en massage. Och så det där tillfället när en kund kom ut helt näck, fast hon hade instruerat honom att ha underkläderna kvar. 

– Det gör mig ledsen och arg. Ibland rädd. Men jag har inte anmält till polisen någon gång, säger Supanida, trots att ett visitkort med polisens kontaktuppgifter sitter uppe på väggen som avskräckande exempel. 

Vi får många rapporter om detta från kvinnojourer och andra föreningar i hela landet.

Skylt i fönstret
Dessutom har hon klistrat upp en stor lapp på fönstret där det står: "Respektera mitt jobb. Jag ger massage. Jag erbjuder inte sexuella tjänster".

Vanligt i hela landet
Clara Berglund, generalsekreterare på paraplyorganisationen Kvinnolobbyn, är inte förvånad. 

– Vi får många rapporter om detta från kvinnojourer och andra föreningar i hela landet. Det är en väldigt utsatt grupp kvinnor som sällan polisanmäler, kanske för att de inte känner till sina rättigheter och att lagen förbjuder köp av sexuella tjänster, säger hon.