Skåne

Många unga väntar på tunga sovtäcken

4:24 min

Tyngdtäcken fyllda med kedjor eller tunga bollar har blivit allt vanligare som hjälpmedel mot ångest och sömnsvårigheter för barn och ungdomar i Skåne.

Men väntetiden till arbetsterapeuten för att få tyngdtäcken kan vara upp emot sex månader.

– Vad man är ute efter är tyngden som kommer av täcket och som hjälper barnet att slappna av. Då ökar också melatoninproduktionen i hjärnan, tillsammans med massa andra hormoner som gör att barnet kommer till ro, säger arbetsterapeuten Tina Järvenpää. 

Tina Järvenpää jobbar i Malmö och Trelleborg och träffar ofta barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser som till exempel autism, ADHD eller Aspergers syndrom, och som har svårigheter med rastlöshet eller motorisk oro under kvällstid.

– Som förälder har man oftast brottats med dem här problemen. Redan som barn hade föräldrarna svårt att få barnet att somna. Barnet har oftast velat ligga nära sina föräldrar, de är kontaktsökande även nattetid, dem vill ha alla sina gosedjur i sängen. Det är ganska typiska beskrivningar som jag får av föräldrarna, säger Tina Järvenpää. 

För att få ett tyngdtäcke måste du först ha fått en remiss från BUP, barn och ungdomspsykiatrin om att du har sömnsvårigheter. Arbetsterapeuten Tina Järvenpää har just nu över hundra barn bara i Trelleborg och Malmö som väntar på att få träffa henne. Av dem tror hon att 60 till 70 procent står i kö för att få ett samtal om tyngdtäcken.

– Min erfarenhet är att läkarna gärna vill att man ska testa hjälpmedel innan de förskriver mediciner. Men där hamnar vi i en ond cirkel eftersom vi är så få arbetsterapeuter anställda inom psykiatrin och får då väldigt långa väntetider till våra barn och ungdomar.

Enligt Tina Järvenpää behåller de flesta tyngdtäcket de har fått utskrivet och märker en effekt på en halvering av insomningstiden.

– Föräldrarna ringer och gråter i telefonen och berättar "innan låg vi vakna i tre timmar på kvällen och nu somnar han på tjugo minuter". Hela familjen har fått tillbaka livskvaliteten och föräldrarna hinner själva vila på kvällen, för då behöver de inte ligga i sängen och natta sitt barn.