Rekommenderades ett möte med misstänkt våldtäktsman

2:04 min

När en kvinna anmälde att en manlig elev våldtagit henne i Dans- och cirkushögskolan i Stockholms lokaler, rekommenderade skolan att hon skulle ha ett gemensamt möte tillsammans med den manliga eleven för att må bättre.

Men mötet ledde till att kvinnan i stället hoppade av.

LYSSNA PÅ: Hela Kalibers program: Cirkusen och våldtäkten

Kaliber har tidigare rapporterat om hur den stora aktören inom nycirkus, Cirkus cirkör, lät en misstänkt våldtäktsman jobba kvar i deras föreställning.

I programmet får nu även Dans- och cirkushögskolan i Stockholm kritik efter att Lena, som egentligen heter något annat, anmälde en manlig elev för våldtäkt. Skolan rekommenderade eleverna ett gemensamt möte för att Lena skulle må bättre.

– Ja, det var fruktansvärt. Och om jag hade haft någon aning om hur jag skulle må efteråt då hade jag sagt tvärnej.

Eleverna hade olika versioner om vad som hänt och det gemensamma mötet, som ägde rum en dryg vecka efter händelsen, syftade enligt skolans utredning till att bland annat "se till att de inblandade mår så bra som möjligt". Men efter mötet mår Lena så dåligt att hon slutar skolan.

Kaliber har pratat med en av Diskrimineringsombudsmannens experter som inte tycker den här typen av möten låter lämpligt och att det inte borde främja skolans utredning av händelsen.

Monica Engdahl, kommunikationschef på Stockholms konstnärliga högskola, där Dans- och cirkushögskolan ingår, vill av hänsyn till eleverna, inte svara på varför de hade det gemensamma mötet.

– Med de erfarenheter som vi har nu och den nya policyn så skulle jag säga att vi inte skulle göra det igen, säger hon.

Skolan ska utreda skyndsamt men enligt skolans dokumentation händer inte mycket efter att Lena slutat. Inte förrän Lena själv tar kontakt med skolan.

Utredningen tar sju månader. Monica Engdahl konstaterar att de har utrett, men vill inte svara på om de anser att de utrett skyndsamt.

– Vi kunde gjort vissa saker bättre och de här erfarenheterna och det handlar också om det…hur kunde vi agerat på ett tydligare och bättre sätt, säger hon.

Som Kaliber rapporterat om tidigare, så riktar även en annan före detta elev kritik mot högskolan. Hon tycker skolan skulle gett henne bättre stöd efter att hon utsatts för en våldtäkt efter en personalfest hos Cirkus cirkör. Att hon då kanske inte behövt avbryta sin utbildning vid högskolan.

– Vi är väldigt ledsna över att de här studenterna har upplevt vårt agerande på det här sättet. Att studenterna är trygga i sin studiemiljö är otroligt viktigt för oss, säger Monica Engdahl.

Lena polisanmäler, men polisutredningen läggs ner. Skolans utredning kommer fram till att man bland annat ska se över hur skolans lokaler används och om informationen till studenterna om högskolans policys och diskrimineringslagen kan förbättras, men Lena tycker de kunde gjort mer.

– Jag känner mig verkligen väldigt övergiven och illa behandlad, säger hon.