Folket enigt om E4 i Nordanstig: Bygg motorväg!

2:14 min

Allmänhetens missnöje med att Trafikverket planerar för att bygga en så kallad 2 plus 1-väg istället för en fyrfilig motorväg genom Nordanstig är stort.

Carina Ohlsson bor i Nordanstig och enligt henne innebär en trefilig väg massor av stopp i trafiken:

– Då får man istället ha E4 över Strömsbruk och Stocka och i södergående över Bergsjö och Ilsbo. Där har vi skolor vid båda vägarna samtidigt som vi får E4-trafik.

Det är dyrt att bygga motorvägar med fyra körfält, så när Trafikverket nu planerar för att bygga etappen för E4 genom Nordanstig så är trafiksäkerheten det viktiga.

Vill Nordanstig ha fyrfältsväg måste kommunen gå in med 150 miljoner kronor, något som moderate riksdagsmannen Lars Beckman igår kallade för utpressning mot små kommuner.

Så här säger Hans-Olov Åström, samhällsplaneringschef på Trafikverket region Mitt.

– Bygger vi med det vi kallar överstandard, 2+2, så innebär det att någon annan del inte kommer få mötesseparering på E4. 

Överstandard eller inte, folkets missnöje är kompakt. Inte minst har det märkts de senaste dagarna då E4:an längst Gävleborg, där ju också sträckan Gävle Söderhamn utgörs av 2+1-väg, har kantats av stopp.

Men när vi ber Trafikverkets presstjänst om statistik över antalet stopp så visar det sig att det helt enkelt inte finns någon sådan. Stoppen vägs inte in i totalbedömningen när nya vägar byggs.

När myndigheten fattar beslut är det säkerheten och trafikmängderna som styr.

– Med de trafikmängderna som är i Nordanstig så blir det fullt ut jättebra med en 2+1-väg, säger Hans-Olov Åström.