Svensk endometriosvård får internationell kritik

2:04 min

Sverige ligger efter när det gäller kirurgisk vård av sjukdomen endometrios, enligt flera experter som P4 Uppland har varit i kontakt med.

– Det är mitt intryck att endometriosvården i Sverige har extrema brister, särskilt när det gäller kirurgin, säger Lone Hummelshoj som företräder den internationella organisationen World endometriosis society.

Endometrios är en kronisk sjukdom som upp till var tionde person som har mens beräknas vara drabbad av. Vävnad som påminner om livmoderslemhinna växer utanför livmodern och kan ge upphov till svåra smärtor och i vissa fall infertilitet. Och ibland är sjukdomen aggressiv och kräver avancerad kirurgi. 

Flera kirurger och experter som P4 Uppland har varit i kontakt med, både utomlands och i Sverige, framhåller Danmark som föregångsland. Där opereras endometriospatienter bara av specialiserade kirurger. Så ser det inte ut i Sverige, där man kan opereras över hela landet och där kirurgerna inte alltid är experter på just endometrios.

Matts Olovsson som är endometriosspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala håller till viss del med om kritiken, men tycker ändå att kirurgi ska vara sista utvägen i en behandling. 

– Vi jobbar runt patienten och stödjer på olika sätt med bland annat fysioterapeuter och psykologer. Så vi försöker undvika kirurgi om det går att få ett bra behandlingsresultat utan, säger han.