Så slår snökanonen mot Västkusten

Snökanonen från Vänern slår hårt mot Västsverige. Hård vind och mycket snö orsakar flera trafikolyckor.

Vi kan räkna med fortsatt väderkaos i stora delar av landet i dag. Den kalla luften ligger kvar och en så kallad snökanon drabbar Västkusten. 

– En kraftig snökanon har bildats över Vänern och jättekraftiga snöbyar och lokalt ganska stora snömängder, säger Alexandra Ohlsson och fortsätter:

– Och vinden kommer tillfälligt vrida sig i ostlig riktning men snöfallet kommer fortsätta i eftermiddag. 

Kraftig vind gör också att det kommer kännas ännu kallare än vad termometern visar.

– Vi kommer ha en temperatur som ligger mellan 6-10 minusgrader i stora delar av Västområdet. Men det blåser väldigt mycket så man måste ta hänsyn till vindens kyleffekt. 

Hur länge får vi ha kvar busvädret?

– Vindarna avtar under onsdagen men vintern kommer vara kvar. 

Också i övriga delar av landet har snöfallet skapat problem.

– I Svealand och Götaland kommer det vara ganska blåsigt, och det i kombination med kylan gör att det kommer upplevas betydligt mycket kallare än vad termometern visar. Vi kommer att uppleva det som en väldigt kall dag, säger meterologen Alexandra Ohlsson.

För sportlovsfirare finns det också anledning att köra försiktigt i backen. Det har utfärdats varningar för betydande lavinfara i västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen. I alla tre områden ligger lavinskalan på tre, där fem innebär extrem lavinfara. Det är alltså sannolikt att de blir mindre laviner i de här områdena.