RECENSION - FILM

Både svärta och skratt i I am not a witch

3:05 min

En zambisk saga, en satir eller ett drama med absurda inslag? Sevärt om 9-åriga Shula som blir häxanklagad.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: I am not a witch
Regissör: Rungano Nyoni
Manus: Rungano Nyoni 
Skådespelare: Maggie Mulubwa, Henry B J Phiri, Nellie Munamonga 
Genre: Drama/Satir
Betyg: 4 av 5

"I am not a witch" är en av årets rikaste filmer, om man är nyfiken. För här går ingen säker.

Rungano Nyoni är född i Zambia, men bor numera i Wales och i filmen så får det kvinnoförtryck som bland annat leder till häxutpekanden i afrikanska länder kritik, och vi som gärna åker på exotiska turistresor med en kamera på magen får också en gliring.

Nyoni gör det på sitt sätt i filmen, det kan beskrivas som satir, men också som ett drama med absurda inslag.

När jag sitter där och ser "I am not a witch" så känner jag mig som jag är ute på djupt vatten, jag har ingen botten att stå på. Satir bygger ju på att man vet vad det är man driver med och här sitter jag och tänker, hur mycket har hon skruvat till den här scenen. Är det verkligen så här? Och när jag lämnat biosalongen och tar reda på mer så inser jag att mycket i filmen är verklighet, häxbyarna för utstötta kvinnor som pekats ut finns.

Och sen berättar min dotter som nyss kommit hem från södra Afrika om en by de besökte där en äldre kvinna stöttes ut som häxa.

Regissören Rungano Nyoni säger själv att hon inte behöver förklara filmen för en afrikansk publik, de skrattar högt.

Och jag tänker att skrattet är det bästa sättet att få publiken mottaglig för ett budskap. Hon berättar också att de zambiska sagorna hon hörde under uppväxten har inspirerat till filmen. De saknade genre och kunde växla mellan våldsamhet och humor.

Så "I am not a witch" är filmen som först får mig ställd. Ska jag uppröras eller skratta? Svaret är nog både och.

Och sen kan man börja njuta av fotot, det finns en scen mot slutet som påminner mycket om "Handmaid´s tale", och skådespelet, här finns både allvaret i unga Shula och den närmast löjeväckande lokale potentaten Mr Banda.

Filmen handlar om nioåriga Shula som anklagas för att vara häxa i en närmast farsartad rättegång på polisstationen. Hon får då valet att bli get eller häxa, och förvisas till en by med andra äldre häxor. Hon väljer häxbyn och får tillsammans med de andra häxorna jobba på fälten, dit de åker med en stor lastbil. För att de inte ska flyga iväg så har de ett långt vitt band fastsatt på ryggen.

"I am not a witch" är alltså en film som växer ju mer man tänker på den, och hur lite man själv vet om stora delar av världen.