Klas Friberg blir Sveriges nya Säpo-chef

2:07 min

Justitieminister Morgan Johansson meddelade under onsdagen att Klas Friberg blir chef för Säkerhetspolisen.

– Uppdraget är att skydda det mest skyddsvärda vi har, människors säkerhet, sa Friberg under en presskonferens på onsdagen. 

– Jag kan konstatera nu när jag har förmånen att tillträda att säkerhetsläget har försämrats i Sverige, hoten mot Sverige är större än vad de varit på många år. Säkerhetspolisen har så sent som förra veckan pratat i sin redovisning av 2017 att vi har ett nytt normalläge i Sverige med ökat antal personer i våldsbejakande extremistiska miljöer, de har ökat från hundratals till tusentals, sa Friberg.

– Det är en stor ära att få bära det här uppdraget tillsammans med många goda medarbetare.

– I morgon är jag ny på jobbet. Men jag är i dag trygg med det uppdrag jag har fått, sa Klas Friberg.

Morgan Johansson motiverade valet av Friberg på följande vis: 

– När vi skulle välja ny Säpochef hade vi två kriterier som jag särskilt utgick ifrån. Vi ville ha en person med lång polisiär erfarenhet, och en person som genom åren visat prov på gott ledarskap och därigenom fått ett starkt internt förtroende, säger Morgan Johansson.

Klas Friberg tillträder redan i morgon, torsdag.

Klas Friberg föddes 1960 och tog juristexamen 1987. Han var chef för ordningspolisen i Västra Götalands län 2002–2004, vilket följdes av ett jobb som chef för länskriminalen i Västra Götalands län mellan 2004 och 2009. Därefter följde en tid som länspolismästare vid Polismyndigheten för Västra Götalands län, innan han blev Rikskriminalchef. Friberg tog över som regionpolischef för Polisregion Väst 2015.

Organisationens tidigare generaldirektör, Anders Thornberg, lämnade sitt uppdrag i och med att han blev utsedd till rikspolischef, en tjänst han tillträdde 15 februari.