Facket om Säpochefen: Det kommer bli riktigt bra

2:59 min

Polisfacket ser positivt på valet av Säpochef. "Han har respekt för oss och vi har respekt för honom" säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst.

Hallands högsta polischef, Klas Friberg, blir ny chef för Säkerhetspolisen. Katharina von Sydow, som är ordförande för Polisförbundet Väst, är nöjd med valet.

– Det är lite blandat och dubbelt, men jag vill framföra ett stort grattis till Klas, till en ny utmaning, och även till Säkerhetspolisen. Det kommer bli riktigt bra, det är jag alldeles övertygad om men jag hade gärna sett att han var kvar, och jobbade ett tag till, säger hon. 

Klas Friberg har varit polischef i Region Väst sedan 2015 – och Katharina von Sydow ser många bra egenskaper hos nya Säpochefen.

Tre bra egenskaper Klas Friberg har

  • Tillit
    "Han pratar själv om tillit, och det är en sån tydlig del av honom, han har väldig tillit till sina medarbetare och chefer."
  • Respekt
    "Han har respekt för oss, och vi har respekt för honom."
  • Pålitlig chef
    "Man kan lita på honom. Det är inte alltid så att vi på Polisförbundet har fått som vi velat, men man kan lita på honom, så det är en bra ledare."

Men vad kan Klas Friberg bli bättre på? 

– Uthållighet. Han har bara varit chef sedan 1/1-15, och han kunde gått stannat ett tag till! 

Hur vill du att den nya chefen ska vara? 

– Han ska gärna vara polis, men i vart fall ha en bred kunskap och erfarenhet av polisarbetet. En trygg person som tror på tillit.